Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2016,
8.10

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

brexit Evropska unija Velika Britanija

Sreda, 29. 6. 2016, 8.10

7 let, 9 mesecev

EU Londonu ne bo popuščala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Jean-Claude Juncker | Foto Reuters

Foto: Reuters

V luči razprav o brexitu, ki so zaznamovale dvodnevni vrhu EU v Bruslju, so se predsedniki držav in vlad danes prvič sestali brez britanskega premierja. London so pozvali, naj čim prej objavi namero o izstopu iz EU, obenem pa so se strinjali, da so v EU potrebne spremembe. Britanci morajo spoštovati vse svoboščine, če želijo dostop do enotnega trga.

  • 18:07

    Britanski vladajoči konservativci so danes uradno odprli tekmo za naslednika premierja Davida Camerona, ki je po referendumski odločitvi za brexit napovedal odstop. Kandidati imajo do četrtka do 13. ure po srednjeevropskem času priložnost, da se prijavijo za vodenje stranke in vlade. Ime novega šefa bodo konservativci objavili 9. septembra.

    Za zdaj je kandidaturo uradno napovedal le minister za delo Stephen Crabb, ki mu je podporo že izrekel minister za podjetništvo Sajid Javid.

    Za glavna favorita za novega šefa torijcev in vlade sicer veljata notranja ministrica Theresa May, ki naj bi v stranki veljala za kandidatko konsenza, čeprav je sama do zdaj molčala, ter nekdanji londonski župan in vodja tabora za brexit, 52-letni Boris Johnson.

  • 18:07

    Premier Miro Cerar, ki se namerava udeležiti srečanja na temo brexita pri predsedniku republike Borutu Pahorju, je pozdravil njegovo odločitev, da na delovni posvet povabi predsednike vseh parlamentarnih strank.

  • 18:06

    Voditelji EU se strinjamo, da je treba EU pospešeno spreminjati v smislu večje demokratizacije in debirokratizacije, hkrati pa uresničiti tisto, o čemer smo do zdaj govorili. "To, da je Velika Britanija izstopila iz EU, ni pravo merilo za to, kaj EU je," je prepričan premier Miro Cerar. EU je na poti dozorevanja in brexit je le pospešil ta proces.

  • 18:05

    Španski premier Mariano Rajoy je danes v Bruslju dejal, da bo Španija nasprotovala ločenim pogajanjem s Škotsko o njeni prihodnosti v EU, potem ko so se britanski volivci odločili za izstop iz povezave. "Velika Britanija bo izstopila in z njo tudi vsi tisti, ki jo sestavljajo," je dejal premier države, ki je že prej nasprotovala neodvisnosti Škotske iz strahu, da bi postavila presedan njenim separatistom, še posebej Kataloncem.

  • 10:28

    Izstop Velike Britanije iz EU bo po Cerarjevih besedah za Unijo velik izziv. "Bistveno zdaj je, da v okviru Lizbonske pogodbe, ki ponuja temeljne okvire za vse tisto, kar ta hip najbolj nujno potrebujemo, nadaljujemo projekt," je pojasnil.

  • 10:25

    Sedemindvajset držav EU želi skupaj odločno nadaljevati pot razvoja Unije, je danes dejal slovenski premier Miro Cerar, ki se je v torek udeležil večerje voditeljev EU, posvečene britanski odločitvi o izstopu iz povezave. Sam se bo zavzemal za to, da v vseh bistvenih vprašanjih odločamo skupaj kot sedemindvajseterica, je dejal.

  • 10:16

    ECB zaradi negativnih učinkov odločitve Britancev za izstop iz EU v prihodnjih treh letih pričakuje od 0,3 do 0,5 odstotne točke nižjo gospodarsko rast v območju evra, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa voditeljem EU včeraj povedal predsednik ECB Mario Draghi. A ta vpliv naj bi bil manj negativen od pričakovanj.

  • 08:25

    Predsedniki držav in vlad sedemindvajseterice, med njimi tudi premier Miro Cerar, bodo razpravo drugega dne vrha posvetili razmisleku o prihodnji usmeritvi EU. Po mnenju nizozemskega premierja in trenutno predsedujočega EU Marka Rutteja zdaj ni čas za ideološke razprave, ampak za pogovore o praktičnem sodelovanju za boljšo Evropo in o težavah ljudi.

"Voditelji EU so se strinjali, da je treba EU pospešeno spreminjati v smislu večje demokratizacije in debirokratizacije, hkrati pa narediti vse tisto, o čemer smo zdaj pogosto govorili, a ne v celoti uresničili," je po srečanju voditeljev 27 držav članic v Bruslju dejal slovenski premier Miro Cerar.

"Želimo si enotne EU z jasno vizijo in odločnimi ukrepi, ki bodo v dobrobit evropskih državljanov," je povedal Cerar. Zato so se voditelji odločili, da bodo to razpravo nadaljevali na neformalnem vrhu, ki bo 16. septembra v Bratislavi.

Sedemindvajseterica ostaja enotna

Današnje neformalno srečanje sedemindvajseterice, do katerega je prišlo na pobudo predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, je bilo namenjeno premisleku o prihodnji usmeritvi EU. Bilo je prvo brez britanskega premierja Davida Camerona po tistem, ko so britanski volivci pretekli četrtek na referendumu izglasovali izstop Otoka iz EU.

Voditelji so se strinjali, da sedemindvajseterica ostaja enotna in da bo tako delovala tudi v prihodnje. Evropskih pogodb ni treba spreminjati, so bili enotnega mnenja.

Brez spoštovanja vseh svoboščin ne bo dostopa do enotnega trga

Ko je govora o ugodnostih, ki bi jih v odnosu do EU lahko bila deležna Velika Britanija, ko bo enkrat zapustila povezavo, pa so bili enotni, da London brez spoštovanja vseh štirih svoboščin ne more računati na dostop do enotnega trga.

Med temi svoboščinami je najbolj občutljivo vprašanje prostega pretoka ljudi. "Enotnega trga 'a la carte' ne bo," je poudaril Tusk.

Sicer pa evropski voditelji pričakujejo, da bo britanska vlada namero o izstopu Velike Britanije iz EU objavila čim prej.

Dogajanje smo spremljali v živo.

Ne spreglejte