Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2023,
6.32

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

širitev EU migracije Charles Michel Robert Golob

Petek, 6. 10. 2023, 6.32

6 mesecev, 3 tedne

Golob: Najučinkovitejši način upravljanja migracij je njihova legalizacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Robert Golob | Voditelji držav članic EU razpravljajo tudi o pripravljenosti na nadaljnjo širitev EU, ki je z rusko agresijo na Ukrajino znova dobila zagon. | Foto Vlada RS/X

Voditelji držav članic EU razpravljajo tudi o pripravljenosti na nadaljnjo širitev EU, ki je z rusko agresijo na Ukrajino znova dobila zagon.

Foto: Vlada RS/X

Najboljši način za učinkovito upravljanje migracij je po mnenju premierja Roberta Goloba njihova legalizacija. Evropa namreč potrebuje delovno silo, je dejal. Glede odnosov s tretjimi državami se je ob prihodu na neformalni vrh EU v Granadi zavzel za povezovanje razvojne pomoči in upravljanja migracij, kot je to EU storila s sporazumom s Tunizijo. Zaradi nasprotovanja Poljske in Madžarske v sklepni izjavi današnjega neformalnega vrha ni dela o migracijah.

"Prepričan sem, da je edina pot, kako učinkovito upravljati z migracijami, legalizacija. Ker so migracije vedno bile in vedno bodo, jih je treba čim več spraviti prek legalnih oblik," je povedal. To bi med drugim vključevalo centre za usposabljanje v državah izvora, kjer bi posameznike učili jezika, pa tudi veščin, je dejal premier.

"Konec koncev Evropa potrebuje delovno silo in tudi legalne načine, kako pomagati tem ljudem, da pridejo do služb in domov v Evropski uniji na popolnoma legalen način," je poudaril. Tako bi se po njegovih besedah izognili kriminalnim združbam, ljudje, ki prihajajo, pa bi hitreje dobili delo, ki jim ustreza.

Obenem je Golob izrazil prepričanje, da je treba pri sodelovanju s tretjimi državami povezati razvojno pomoč, dobro upravljanje migracij, pa tudi sistem vračanja tistih, ki pridejo po nezakonitih poteh.

Golob: Če državam ne bomo finančno pomagali, so naše besede prazne

EU je razvojno pomoč z upravljanjem migracij povezala v julija sklenjenem sporazumu s Tunizijo. Golob je v odgovoru na vprašanje, ali ta sporazum deluje, poudaril, da noben dogovor sam po sebi ne spremeni stvari v realnem življenju. Dogovor je lahko temelj, na podlagi katerega je treba trdo in vztrajno delati.

Da bo lahko EU finančno pomagala tretjim državam, pa je treba povečati tudi sredstva za področje migracij v okviru revizije večletnega finančnega okvirja EU, še meni Golob.

"Mi se lahko o migracijah veliko pogovarjamo, o tem, kako je treba delati na zunanjih mejah, kako je treba delati v državah izvora. Ampak če ne bomo tem državam pomagali s konkretnimi finančnimi pomočmi, so te naše besede o drugačni politiki do migracijskih tokov v resnici prazne," je povedal.

Poudaril je še, da je treba pakt o migracijah in azilu sprejeti čim prej. Del tega pakta je tudi t. i. krizna uredba, o kateri so se članice dogovorile v sredo. Slovenija to uredbo podpira, je povedal premier.

Migracije so poleg nadaljnje podpore Ukrajini in širitve EU ena od osrednjih tem današnjega zasedanja voditeljev držav članic EU v Granadi na jugu Španije. Voditelji razpravljajo o zunanjem vidiku migracij, kar vključuje sodelovanje s tretjimi državami, pa tudi o migracijskem paktu.

Zaradi nasprotovanja Poljske in Madžarske skupna izjava brez omembe migracij

Zaradi nasprotovanja Poljske in Madžarske v sklepni izjavi današnjega neformalnega vrha EU v Granadi ni dela o migracijah. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zato objavil ločeno izjavo, v kateri je poudaril, da so migracije evropski izziv, ki potrebuje evropski odgovor. Izjavo, ki poziva k odločnemu ukrepanju, so podprli drugi voditelji.

"Migracije so evropski izziv, ki potrebuje evropski odgovor. Nezakonite migracije je treba takoj odločno nasloviti," piše v predsednikovi izjavi.

EU bo na področju migracij zasledovala celovit pristop. Ta bo glede na Michelovo izjavo vključeval učinkovito zunanje delovanje, vključno s celovitimi partnerstvi z državami izvora in tranzita.

Michel je na novinarski konferenci kot dober zgled za to sodelovanje izpostavil memorandum, ki ga je EU julija sklenila s Tunizijo.

Oba s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pa sta poudarila še pomen zakonitih migracij. Razumevanje glede tega so izkazali tudi voditelji, je povedala von der Leyen.

Slovenija za postopno približevanje držav kandidatk Uniji

Slovenija se zavzema za to, da bi pridružitveni proces držav kandidatk za članstvo v EU razdelili v več stopenj, je ob prihodu na današnje neformalno zasedanje voditeljev Unije v Granadi povedal premier Robert Golob. Po njegovem mnenju bi morale članice prehod kandidatke v naslednjo fazo potrjevati s kvalificirano večino.

Po Golobovih besedah se v EU vsi strinjajo, da glede nadaljnje širitve EU obstajata samo dve poti. Prva je sprememba notranjih pravil, "kar bo zelo dolgotrajen proces in najverjetneje ne bo uresničen v roku leta ali dveh". Druga pa je določitev več stopenj v širitvenem procesu, saj bi le tako lahko širitev napredovala v zmernih časovnih rokih, je dejal.

Slovenija podpira postopno približevanje držav kandidatk, pri čemer se Golob zavzema za to, da bi čim prej določili, kateri bi bil prvi korak v procesu. Pričakuje, da bodo o tem govorili že danes.

"Verjetno je prva stopnja povezana predvsem z notranjim trgom na eni strani, pa tudi z vprašanji varnostnih in obrambnih politik na drugi strani, tako da jaz mislim, da se tukaj da uravnotežiti pričakovanja in zahteve," je pojasnil.

Poleg tega meni, da bi morale članice prehod kandidatk med posameznimi stopnjami potrjevati s kvalificirano večino, kar pomeni s podporo 55 odstotkov držav članic, ki skupaj predstavljajo 65 odstotkov prebivalcev EU.

"Na ta način bi bil lahko napredek pri vseh kandidatkah merljiv, hkrati pa tudi dovolj postopen, da bi lahko kandidatke temu sledile. Danes na nek način opažamo, da pri kandidatkah ni prave motivacije," je povedal premier. 

Proces je namreč trenutno po njegovih besedah zastavljen tako, da se dolgo časa ne zgodi nič, nato pa naenkrat postanejo polnopravne članice. "To je z motivacijskega vidika izjemno slabo in se je v zadnjih 15 letih pokazalo, da v resnici ne deluje," je poudaril Golob. 

Tanja Fajon
Novice Fajonova na Bledu s kolegi z Zahodnega Balkana o "blejski zavezi" Michela
Andrzej Duda, predsednik, Poljska
Novice Poljska odločno proti dogovoru o migrantih: To je diktat Bruslja in Berlina!
Ne spreglejte