Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2015,
11.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Evropski parlament Angela Merkel Francois Hollande

Sreda, 7. 10. 2015, 11.51

7 let, 12 mesecev

Voditelja Nemčije in Francije po 25 letih skupaj nagovorila Evropski parlament

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik François Hollande sta se v kontekstu migrantsko-begunske krize zavzela za več Evrope. Potrebujemo gospodarsko močno Evropo, je dejala Merklova.

Nemški kancler Helmut Kohl in francoski predsednik François Mitterrand sta Evropski parlament skupaj nagovorila pred skoraj 26 leti – neposredno po padcu berlinskega zidu. Da je Evropska unija danes pred veliko težkimi izzivi, kaže tudi odločitev, da sta voditelja obeh držav Angela Merkel in francoski predsednik François Hollande danes ponovno skupaj stopila pred evroposlance.

Hollande je svoj nagovor začel z besedami, da je ta kriza nastala tudi zaradi verskega sovraštva in terorizma. "Po vsaki krizi se pojavi tudi strah, a ne smemo živeti tako, da bi nas strah premagal. Lahko se zgodi, da se država zapre sama vase, a to se ne bi smelo dogajati," je dejal. Rešitev je v skupni, močni Evropi.

Gre za napad na dušo Evrope, teroristi želijo uničiti prav vezivno tkivo, ki nas v Evropi povezuje, pravi francoski predsednik.

Evropa mora pomagati Italiji in Grčiji, ki sami ne zmoreta Evropa ni dovolj pomagala tistim državam, ki so v svojih zbirnih centrih sprejele veliko ljudi. Evropa mora pomagati Italiji in Grčiji, ki sami ne zmoreta. Pomagati je treba tudi balkanskim državam, ki so tranzitne. Sodelovati je treba s Turčijo. Pomagati ji moramo, če želimo, da ona pomaga nam, je prepričan Hollande.

Solidarnost in odgovornost, vedno gre za ista načela, pravi Hollande. Odgovornost moramo pokazati tudi, ko gre za terorizem. Evropa mora odigrati svojo vlogo, biti odločna, je dejal Hollande. Spomnil je, kako enotno stališče je EU zavzela v primeru Ukrajine in dogovora iz Minska. Ravnanje EU nasproti separatistom je označil kot učinkovito.

O Siriji: Zgodi se lahko totalna vojna Dotaknil se je tudi Sirije in dejal, da bo vse tamkajšnje dogajanje še dolgo vplivalo na Evropo. Napovedal je, da bi lahko izbruhnila totalna vojna – tudi na evropskih tleh. Zato mora Evropa posredovati in Sircem omogočiti alternativo Asadovemu režimu, je prepričan Hollande.

Francoski predsednik: "Potrebujemo več Evrope!" "Pravzaprav gre vedno za isto državo. Gre za razpravo med suverenostjo in suverenizmom. Suverenostjo Evrope ali suverenizmom vsake države. Potrebujemo več Evrope!" je prepričan francoski predsednik.

"Če se ogrozi prosti pretok ljudi z vzpostavitvijo notranjih meja, bi bila to tragična napaka. A trditi, da bo schengensko območje v sedanji obliki sposobno braniti svoje meje, bi bila druga napaka. Potrebujemo okrepljeno sodelovanje držav. Potrebujemo tudi bolj skladno azilno politiko, uskladiti moramo postopke, zakonodajo, poenotiti postopke za prosilce azila."

Hollande za združevanje skupnih interesov Nujno moramo ukrepati, nihče si ne sme zatiskati oči pred realnostjo tega sveta. Združevati moramo skupne interese. Pripravljen sem sodelovati in iskati najboljše kompromise, kar je najboljše zagotovilo za prihodnost, je svoj nagovor sklenil Hollande.

Angela Merkel: Dokazali smo si, da smo lahko Evropejci, če smo dovolj pogumni V zgodovini smo se naučili, da je mogoče izkoristiti našo raznolikost, pestrost. To je bilo v duhu strpnosti. Dokazali smo si, da smo lahko Evropejci, če smo dovolj pogumni. Nobenega razloga torej ni, da bi se ustrašili izzivov, ki so pred nami, je dejala Merklova.

"Islamska država, ki deluje v Siriji in Iraku, je nekaj, česar nam do zdaj še ni uspelo preprečiti. Zato številni ne morejo živeti v svojih državah. To je naša naloga za prihodnost."

"Potrebujemo odločno Evropo," je prepričana nemška kanclerka. Nemčija in Francija sta svojo odločnost pokazali že pri ukrepanju v Ukrajini. A to je le eden od zunanjih konfliktov. Odpraviti moramo tudi druge in preprečevati beg ljudi, pravi Merklova.

Potrebujemo gospodarsko močno Evropo Danes je potrebna gospodarsko močna Evropa, ki bo znala izkoristiti prednosti skupnega trga, je dejala. Nemčija in Francija bosta v tem kontekstu naredili vse, kar lahko. Prihod beguncev pa spreminja dnevni red Evrope, in sicer trajnostno. Če hočemo urejeno sprejemati begunce, moramo odpraviti vzroke.

"Potrebujemo več Evrope!" je dejala tudi Merklova. Zahvalila se je za skupno delo Evropskega sveta in Evropskega parlamenta ter za njuno podporo.

"Zaščita zunanjih meja bo uspešna le, če se bomo povezali s soseščino," je prepričana Merklova. Zavzela se je za prenovo dublinskega sistema, s katerim bi dosegli pošteno delitev bremen. Poudarila je, da sta Nemčija in Francija pri tem enotni.

Evropa je skupnost vrednot, zato moramo beguncem omogočiti minimalne standarde Dotaknila se je integracije oseb, ki prihajajo. "Omogočiti jim moramo, da se čutijo spoštovane," je dejala. Evropa je skupnost vrednot, zato moramo beguncem omogočiti minimalne standarde, da zanje poskrbimo, pravi Merklova. Tudi če bi se poskušali ograditi, nam to ne bi uspelo. Poleg tega bi tako pokazali grd obraz vsem po svetu. Kar potrebujemo, je reševanje težav. Če bi se ogradili, bi povzročili še večje težave. Naša identiteta bi izginila, je prepričana nemška kanclerka.

Če bomo razumeli globalne izzive, bomo razumeli, da so izzivi lahko večji kot tveganja. Vse je povabila, da vsem povedo, kako vredna je Evropa. Sklenila je, da je v prihodnost Evrope treba gledati z modrostjo, zmernostjo in prilagodljivostjo.

Ne spreglejte