Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 2. 2021,
8.11

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

9

Natisni članek

zaščitne maske Anthony Fauci ZDA Koronavirus

Ponedeljek, 22. 2. 2021, 8.11

3 leta, 2 meseca

Vodilni ameriški strokovnjak: maske bo treba nositi tudi leta 2022

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

9

Anthony Fauci | Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Anthony Fauci je presodil, da bo zaščitne maske najbrž treba nositi tudi v prihodnjem letu. | Foto Reuters

Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Anthony Fauci je presodil, da bo zaščitne maske najbrž treba nositi tudi v prihodnjem letu.

Foto: Reuters

Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna Anthony Fauci je v nedeljo presodil, da bo zaščitne maske zaradi novega koronavirusa treba nositi še v letu 2022, čeprav naj bi se epidemiološke razmere po svetu do konca letošnjega leta bistveno izboljšale. V ZDA je glede na zadnje podatke zaradi bolezni covid-19 umrlo že skoraj pol milijona ljudi.

17:37

Sproščanje ukrepov v VB

16:27

Ukrepi na Češkem protiustavni

15:42

Samo denar ne bo cepil ljudi

15:25

V Italiji podaljšali ta ukrep

13:03

Na Hrvaškem spet več okužb

12:13

Svarila prvega moža ZN

12:10

Nemčija: učenci nazaj v šole

  • 17:37

    Sproščanje ukrepov v VB

    Britanska vlada namerava do 21. junija v Angliji odpraviti vse omejitve, ki so povezane z zajezitvijo pandemije covida-19, je danes v britanskem parlamentu napovedal britanski ministrski predsednik Boris Johnson.

    Protikoronske ukrepe naj bi odpravljali postopoma v razmiku petih tednov. Pogoji za odpravo omejitev so pozitiven trend zmanjšanja števila novih okužb, nadaljevaje cepljenja proti covidu-19 ter brez pojavov novih različic novega koronavirusa.

    Ob tem je Johnson dejal, da ključnega pomena ni predvidena časovnica, ampak so to epidemiološki podatki. Dodal je, da bo odprava ukrepov previdna, a nepreklicna. Za to so po njegovih besedah zaslužni Britanci s svojo odločnostjo ter uspeh cepljenja.

    V Veliki Britaniji v zadnjih tednih beležijo strm upad števila novih okužb. Hkrati so doslej proti covidu-19 s prvim odmerkom cepili več kot 17,5 milijona ljudi. V Angliji naj bi se tako 8. marca odprle vse šole. V drugem tednu marca naj bi tudi omilili omejitve glede druženja. Ponovno bodo dovoljeni obiski po domovih.

    Naslednji korak naj bi bil 29. marca, ko bo ponovno dovoljeno srečanje do šest oseb ali dveh gospodinjstev na prostem. Od takrat bo tudi ponovno dovoljen šport na prostem, tako da bodo ponovno odprli teniška in golf igrišča. Trgovine, muzeji in knjižnice naj bi vrata odprli 12. aprila. Takrat naj bi se odprli tudi pubi in restavracije, ki pa bodo svoje storitve lahko ponujali samo na zunanjih površinah.

    Od 17. maja bo mogoče spet obiskati kinematografe ter prenočiti v hotelih. Dovoljen bo tudi šport v dvoranah. Na porokah ali drugih pomembnih prireditvah bo dovoljeno zbiranje do 30 ljudi. Morebiti naj bi bila spet dovoljena potovanja v tujino. Na nogometnih stadionih pa naj bi se lahko spet zbralo do 10.000 gledalcev.

    Vlada v Londonu je pristojna za sprejemanje ukrepov za Anglijo. Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe za zajezitev epidemije sprejemajo same. Na Škotskem in Walesu se je tako na primer postopno odprtje šol začelo že ta teden, navaja STA.

  • 16:27

    Ukrepi na Češkem protiustavni

    Češko ustavno sodišče je danes retroaktivno za neustavne označilo nekatere vladne ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Z ukrepi, ki trenutno veljajo, se sodišče sicer ni ukvarjalo.

    Sodniki so opozorili, da zaprtje trgovin med 28. januarjem in 14. februarjem ni bilo v skladu z ustavo, saj ukrep ni bil primerno utemeljen. V enakem obdobju so namreč lahko še naprej delovale cvetličarne in trgovine z orožjem. Sodišče je pomanjkljivosti očitalo tudi pri dolgem seznamu izjem.

    Opozicija je pozdravila odločitev sodišča, čeprav niso obravnavali trenutno veljavnih ukrepov, saj da to dokazuje, da se vlada ne more kar tako izmišljevati ukrepov.

    Na Češkem je sicer še vedno v veljavi popolno zaprtje javnega življenja, odprte so le nujne trgovine in storitve. Trenutno je incidenca zadnjih 14 dni v državi 968 okužb na 100.000 prebivalcev. V zadnjem dnevu so potrdili 4002 novih okužb, skupno okoli 1,1 milijona. Za posledicami covida-19 pa je umrlo okoli 19.330 ljudi, poroča STA.

  • 15:42

    Samo denar ne bo cepil ljudi

    Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes v Berlinu kritiziral bogate države, da spodkopavajo pobudo Covax, ko poskušajo zagotoviti cepiva proti novemu koronavirusu samo za lastne prebivalce. Ob tem je poudaril, da samo denar ne more cepiti ljudi.

    "Tudi če imate denar, če z denarjem ne morete kupiti cepiva, to, da imate denar, ne pomeni ničesar," je dejal Tedros po pogovorih z nemškim predsednikom Frankom-Walterjem Steinmeierjem. Ob tem je Tedros poudaril pomen globalnega dostopa do cepiv.

    "Če tega virusa ne bomo premagali povsod, ga ne moremo premagati globalno. Nekje bo našel varno zavetje in lahko udari nazaj," je še dejal Tedros. Opozoril je, da lahko države, ki zaostajajo v cepljenju proti novemu koronavirusu, postanejo "gojišče novih različic" virusa.

    Ne da bi države poimensko navedel, je generalni direktor WHO še dejal, da so se nekatere bogate države neposredno obrnile na proizvajalce cepiv za sklenitev pogodb, s tem pa se je zmanjšala količina cepiv proti novemu koronavirusu v okviru pobude Covax.

    Steinmeier se je strinjal, da samo denar ni rešitev, in dodal, da so cepiva še vedno "redka dobrina". Nemški predsednik ni želel podrobneje opredeliti, koliko odmerkov cepiva bo darovala Nemčija in kdaj, je pa dejal, da je delitev cepiv v interesu vseh.

    "To ni lahko, vendar gre za vprašanje človečnosti," je še dejal nemški predsednik. Dejal je še, da je razdeljevanje cepiv, testov in zdravil med pandemijo "lakmusov papir globalne solidarnosti". Nemčija se je sicer po navedbah dpa obvezala, da bo za Covax prispevala 1,5 milijarde evrov.

    Francoski predsednik Emmanuel Macron je v zadnjih dneh bogate države pozval, naj čim prej podarijo od štiri do pet odstotkov lastnih zalog cepiv proti novemu koronavirusu, poroča STA.

  • 15:25

    V Italiji podaljšali ta ukrep

    V Italiji so zaradi naraščajočega števila novih okužb z virusom sars-cov-2 za dober mesec dni podaljšali prepoved prehajanja med deželami. Prepoved bo v veljavi do 27. marca. Gre za eno od prvih odločitev nove italijanske vlade pod vodstvom Maria Draghija v boju proti pandemiji bolezni covid-19.

    Prepoved prehajanja med posameznimi italijanskimi deželami izjemoma na velja v primeru odhoda na delo ali nujnih primerov. Še naprej so omejena zasebna druženja. Na rdečih območjih, za katera velja veliko tveganja za okužbo, bo prav tako do 27. marca veljala prepoved zasebnih obiskov. Za zdaj nobena od dežel še ni obarvana rdeče, so pa takšne barve že posamezne pokrajine.

    Poleg tega so povsod v Italiji še naprej na prostem obvezne zaščitne maske. Od 22. ure v državi velja policijska ura. Italija z okoli 60 milijoni prebivalcev je lani jeseni v boju proti novemu koronavirusu uvedla barvni sistem tveganih območij: rdeče območje pomeni veliko število okužb z novim koronavirusom ter stroge protikoronske ukrepe. V rumenih območjih so v veljavi najmilejši protikoronski ukrepi. Vmes med obema je oranžno območje.

    Reprodukcijsko število okužb, ki kaže, koliko drugih naprej okuži okuženi, je v Italiji v porastu. Od konca januarja do 9. februarja se je povzpelo na 0,99. Trudijo se, da se to število obdrži pod ena, sicer se virus začne pospešeno širiti. V nedeljo so v Italiji v zadnjih 24 urah potrdili več kot 13 tisoč novih okužb s sars-cov-2, piše STA.

  • 13:03

    Na Hrvaškem spet več okužb

    Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 2.422 testih potrdili 72 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 20 bolnikov z boleznijo covid-19, so sporočili predstavniki hrvaškega nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Število novih okužb v preteklem tednu se je glede na pretekli teden rahlo povišalo.

    Danes objavljeno število na novo okuženih je nekoliko višje kot prejšnji ponedeljek, ko jih je bilo 68. Predprejšnji ponedeljek je bilo novih okužb 71, je spomnil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da se je število novih okužb v preteklem tednu dni zvišalo za dva odstotka v primerjavi s tednom pred tem.

    Dodal je, da 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev znaša 111,2. Stopnja smrtnosti zaradi bolezni covid-19 na milijon prebivalcev znaša 1.331,9. Delež pozitivnih na testiranjih v zadnjih 14 dneh je šest odstotkov, je še dejal Capak.

  • 12:13

    Svarila prvega moža ZN

    Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je bil danes kritičen do držav, ki pandemijo bolezni covid-19 izkoriščajo kot izgovor za utišanje drugačnih mnenj, kritike in omejevanje medijev. Na virtualnem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice je posvaril tudi pred neonacizmom in idejo bele nadvlade ter izpostavil potrebo po boju proti rasizmu.

    Kot je dejal Guterres, oblasti v več državah uporabljajo omejitve, s katerimi naj bi zajezili širjenje pandemije, za slabitev političnega nasprotovanja. Omenil je "izredne ukrepe, kriminaliziranje temeljnih svoboščin, utišanje neodvisnega poročanja in omejevanje delovanja nevladnih organizacij", ne da bi izpostavil posamezne države, poroča STA.

  • 12:10

    Nemčija: učenci nazaj v šole

    V desetih od 16 nemških dežel so danes v šolske klopi spet sedli učenci, ki so se dva meseca šolali na daljavo. V večini šol bo sicer pouk v učilnicah potekal le za mlajše učence, poroča STA. "Dobro je, da veliko šol v Nemčiji postopno začenja pouk v učilnicah," je povedala nemška ministrica za izobraževanje Anja Karliczek. Odgovorne v šolah je še pozvala, naj upoštevajo vse razpoložljive ukrepe za zajezitev širjenje novega koronavirusa.

    V Nemčiji sicer ostaja v veljavi večina ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Tako so še naprej zaprte restavracije ter nenujne trgovine in storitve. Odločitev glede odprtja šol in vrtcev pa so sprejele posamezne dežele. Med drugim so se v šole vrnili učenci v Berlinu, Severnem Porenju – Vestfaliji in na Bavarskem.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je do nedelje v ZDA z novim koronavirusom okužilo več kot 18,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 499 tisoč. Razmere se sicer izboljšujejo, saj so v nedeljo poročali o 71.500 novih okužbah, umrlo pa je 1.844 bolnikov s covid-19, kar je okoli tisoč manj kot v preteklih nekaj dneh, poroča STA.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je na televiziji ABC dejala, da so po zastoju zaradi velikega zimskega neurja, ki je prejšnji teden prizadel velik del ZDA, zdaj obnovili cepljenje. V soboto in nedeljo jim je uspelo deloma odpraviti zaostanek pri dostavi šestih milijonov odmerkov cepiva. Dostavili so dva milijona odmerkov, ta teden pa bodo še preostale.

Ujgurka
Novice Posiljevanje ujgurskih žensk v kitajskih taboriščih za prevzgojo

Fauci: Maske bo treba nositi tudi v prihodnjem letu

Direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje in svetovalec Bele hiše za novi koronavirus Anthony Fauci je v nedeljo na televiziji Fox News podatek o skoraj pol milijona mrtvih zaradi covid-19 komentiral z besedami, da je to grozen zgodovinski mejnik, čeprav se razmere izboljšujejo.

Ameriški predsednik Joe Biden si je zadal za cilj, da v prvih stotih dneh njegovega mandata cepijo sto milijonov ljudi, kar bo doseženo in preseženo. Biden in zdravstveni strokovnjaki sicer nočejo zveneti preveč optimistično. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Joe Biden si je zadal za cilj, da v prvih stotih dneh njegovega mandata cepijo sto milijonov ljudi, kar bo doseženo in preseženo. Biden in zdravstveni strokovnjaki sicer nočejo zveneti preveč optimistično. Foto: Reuters

Kljub temu Fauci še naprej priporoča socialno distanco in nošenje zaščitnih obraznih mask. Do konca letošnjega leta pričakuje bistveno izboljšanje razmer, a bo zaradi mutacij novega koronavirusa maske po njegovem mnenju verjetno treba nositi še v letu 2022. Za NBC je dejal, da česa tako groznega ni bilo več kot sto let, od pandemije gripe.

Ameriški predsednik Joe Biden si je zadal za cilj, da v prvih stotih dneh njegovega mandata cepijo sto milijonov ljudi, kar bo doseženo in preseženo. Biden in zdravstveni strokovnjaki sicer nočejo zveneti preveč optimistično. Predsednik med drugim zato, ker želi od kongresa 1.900 milijard dolarjev za boj proti pandemiji in pomoč gospodarstvu. Če ne bo večjih zapletov z mutacijami novega koronavirusa, se sicer lahko stanje ob uspešnem cepljenju normalizira že do poletja, poroča STA.

Epidemija Italija
Novice Bodo v Italiji uvedli nove ukrepe?

V Avstraliji začeli množično cepljenje proti novemu koronavirusu

V Avstraliji so danes začeli kampanjo množičnega cepljenja proti bolezni covid-19, ki so jo pospremili tudi nasprotniki cepljenja. Ta teden bodo predvidoma razdelili 60 tisoč odmerkov cepiva, poroča STA. Najprej bodo cepili vse, ki so najbolj ogroženi, da se okužijo z novim koronavirusom. Med te skupine prebivalstva spadajo zdravstveni delavci, zaposleni v hotelih za karanteno in policisti Med prvimi bodo cepili tudi stanovalce v domovih za starejše.

Simbolno so kampanjo cepljenja zagnali že v nedeljo, ko so kot prvo cepili stanovalko doma starejših, kasneje pa tudi avstralskega premierja Scotta Morrisona. Dogodek naj bi predvsem spodbudil druge Avstralce, naj se odločijo za cepljenje. Začetek kampanje so zasenčili glasni nasprotniki, ki so se zbrali na protestih v večjih mestih, med drugim so bili tudi na finalu odprtega prvenstva v tenisu v Melbournu. Glasno so prekinili tudi zmagovalca Novaka Đokovića, ko je izrazil upanje, da bo cepivo pripomoglo k normalizaciji razmer na področju profesionalnega športa.

Ta teden bodo v Avstraliji predvidoma razdelili 60 tisoč odmerkov cepiva proti bolezni covid-19. | Foto: Reuters Ta teden bodo v Avstraliji predvidoma razdelili 60 tisoč odmerkov cepiva proti bolezni covid-19. Foto: Reuters

Kljub protestom se je glede na ankete okoli 80 odstotkov Avstralcev pripravljenih cepiti. Avstralija je sicer ena od najbolj uspešnih držav v boju proti bolezni covid-19, saj so hitro zaprli meje in uvedli stroge ukrepe, ko so se pojavili posamezni izbruhi. V državi z okoli 25 milijonov prebivalci so doslej potrdili okoli 28.900 okužb, umrlo je okoli 900 ljudi, poroča STA.

Ne spreglejte