Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
18.30

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
poplave Hrvaška Srbija BiH

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 18.30

8 let, 3 mesece

Voda zobe pokazala tudi na Hrvaškem, v BiH in Srbiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi močnega deževja v minulih petih dneh se s poplavami spopadajo tudi na Hrvaškem. Poplavljeni so številni stanovanjski in gospodarski objekti, ceste in kmetijske površine.

Kot so sporočili iz hrvaškega zavoda za zaščito in reševanje, so razmere najhujše v karlovški, siško-moslavški in medžimurski županiji.

Potrebe po evakuaciji še ni Splošno nevarnost so danes razglasili za vas Letovanić na območju Siska, kjer se pripravljajo na vrhunec vodnega vala Kolpe. Ob pomoči več sto hrvaških vojakov so okrepili nasipe z 90 tisoč vrečami peska. Nevarnost pomenijo tudi podzemne vode. Potrebe po evakuaciji ni, čeprav so pripravljeni tudi na to možnost.

Po visoki Kolpi Sisku sicer grozi še vrhunec vodnega vala Save, ta naj bi to mesto prešel v torek.

Mura dosegla rekord Medtem je narasla še reka Una in na območju Hrvaške Kostajnice so razglasili izredne protipoplavne ukrepe. Na območje Jasenovca je danes prišlo 120 hrvaških vojakov, ki utrjujejo tamkajšnje nasipe.

Reka Mura je pri Murskem Središču danes ob 8. uri dosegla rekordnih 535 centimetrov. Glede na to, da iz Slovenije ne prihajajo dobre novice, saj se Mura pri Gornji Radgoni ne umirja, v Medžimurju pričakujejo še hujši vodni val.

Predsednik medžimurske županije Matija Posavec je v nedeljo zvečer za hrvaško televizijo sicer zatrdil, da so se, zahvaljujoč hitremu in pravočasnemu posredovanju, izognili katastrofalnim poplavam. Še naprej pa utrjujejo nasipe na Muri, saj vzdolž vse reke na hrvaškem ozemlju velja izredno stanje protipoplavne obrambe.

V hrvaškem hidrometeorološkem zavodu so napovedali, da je danes v severozahodnih in osrednjih delih države mogoče pričakovati malo dežja. Od srede naj bi nato sledilo nekaj suhih dni.

Vodne nevšečnosti tudi v BiH in Srbiji Narasle vode skrbi povzročajo tudi v Bosni in Hercegovini. Tri občine na severu države – Gradiška, Kostajnica in Kozarska Dubica – danes pričakujejo vrhunec vodnega vala Save in reke Une. Vodostaji drugih rek se medtem umirjajo, voda pa se umika s poplavljenih predelov v občini Prijedor in drugih občinah na zahodu države, poroča Hina.

O težavah zaradi močnega dežja poročajo tudi iz vzhodne Srbije. Zaradi močnih padavin je od jutra od sveta odrezano manjše mesto Kladovo, ki leži ob Donavi na meji z Romunijo. Narasle vode so odnesle dva mosta, ki vodita do mesta, promet je povsem ustavljen. Iz bližnjih vasi evakuirajo prebivalstvo.

Kar zadeva velike reke, kot sta Sava in Donava, pravijo, da ne pričakujejo težav in da so v stalnih stikih s kolegi iz Hrvaške in BiH.

Ponoči je na območju padlo več kot 150 litrov dežja na kvadratni meter, dežuje pa tudi danes. Narasle vode so povzročile škodo tudi na največji hidroelektrarni na Donavi, Đerdap 1, ki pa kljub temu še vedno normalno deluje, so sporočili iz elektrogospodarstva Srbije.

Ne spreglejte