SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vladajoči Enotni Rusiji grozi izguba dvotretjinske večine

2

termometer

Ruski vladajoči stranki Enotna Rusija grozi, da bo na parlamentarnih volitvah ta konec tedna izgubila dvotretjinsko večino v spodnjem domu parlamenta, dumi.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah naj bi se stranki premiera Vladimirja Putina obetalo le še dobrih 50 odstotkov glasov.

Število poslanskih sedežev Enotne Rusije bi se lahko s 315 zmanjšalo na 260 Kot piše ruski časnik Komersant, bi uresničitev zadnjih javnomnenjskih raziskav na volilni dan pomenila, da bo imela Enotna Rusija namesto sedanjih 315 poslanskih sedežev v novem sklicu dume le še dobrih 260 sedežev. Danes je bil sicer zadnji dan, ko so v Rusiji pred parlamentarnimi volitvami 4. decembra še lahko objavljali izide anket.

V parlament bi glede na raziskave prišle tri od skupno sedmih registriranih strank Po drugi strani javnomnenjski raziskavi, ki sta ju izvedla neodvisen inštitut Levada ter državni center Vciom, kažeta na dvig podpore Komunistični stranki ter v manjši meri skrajno nacionalistični Liberalno-demokratski stranki (LDPR) Vladimirja Žirinovskega ter stranki Pravična Rusija. Preostale tri od skupno sedmih registriranih strank naj ne bi presegle sedemodstotnega praga za vstop v parlament.

Opozicija uspešno izkorišča nezadovoljstvo Rusov Vladajoča stranka, ki jo bo na parlamentarne volitve popeljal sedanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, saj se je Putin odločil za kandidaturo na predsedniških volitvah prihodnje leto, se sicer že več tednov spopada z upadanjem podpore. Opozicija uspešno izkorišča nezadovoljstvo Rusov in Enotno Rusijo ob vsaki priložnosti kritizira kot "stranko lopovov in tatov".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin