Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2018,
19.48

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

Iran vlada

Sreda, 8. 8. 2018, 19.48

5 let, 9 mesecev

Slovenija odobrila zatočišče iranski novinarki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

vlada, parlament | Foto Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Vlada je na današnji dopisni seji ugotovila obstoj interesa države za izdajo dovoljenja za začasno bivanje iranski novinarki, blogerki in zagovornici človekovih pravic Šivi Nazar Ahari. V Ljubljani bo prebivala v okviru mreže mest - zatočišč za preganjane in ogrožene pisatelje (ICORN).

Dovoljenje bodo izdali za dve leti od njenega prihoda v Slovenijo, piše na spletni strani vlade.

Mestna občina Ljubljana in Slovenski center PEN sta se v letu 2010, ko je Ljubljana nosila Unescov naslov svetovna prestolnica knjige, dogovorila, da se bo mesto vključilo v mrežo mest - zatočišč za preganjane in ogrožene pisatelje (ICORN). Ta je začela delovati na pobudo pisatelja Salmana Rushdieja in Mednarodnega parlamenta pisateljev.

Mesto zatočišče omogoči pisatelju, ki je največkrat moral bežati iz domovine, da se izogne zaporu ali čemu hujšemu in si v novem okolju ustvari novo socialno mrežo, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Večkrat je bila zaprta in preganjana

Nazar Aharijeva je vrsto let obsežno poročala o različnih družbenih vprašanjih, kot so otroško delo, ravnanje s političnimi zaporniki, skrajna revščina in pravice žensk. Za svoje delo je prejela vrsto nagrad in imenovanj. Že zelo zgodaj se je začela posvečati miroljubnemu zagovorništvu in poročanju o kršenju človekovih pravic, zaradi česar je bila večkrat zaprta in preganjana.

Vlada je izrazila mnenje, da je za prebivanje preganjane pisateljice v Sloveniji izkazan interes. S tem dokazuje, da je boj za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic treba nadaljevati tudi takrat, ko posamezne države ta cilj dosežejo. Za demokratične države je tudi zelo pomembno neposredno seznanjanje z dogajanjem po svetu, še posebej v tistih delih, kjer so sistematično kršene človekove pravice, še piše na spletni strani.

Mestna hiša Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA ,

Pomagala bo tudi Ljubljana

V novem okolju ima pisatelj možnost ustvariti novo, predvsem pa varno socialno mrežo. MOL se zavezuje, da bo novinarki v času bivanja v Sloveniji zagotovila stanovanje, zdravstveno zavarovanje in tisoč evrov mesečne štipendije.

Ljubljana je med drugim že sprejela preganjane kulturnike. Tako so med drugim pred tremi leti odobrili zatočišče iraškemu pisatelju Samirju Abdulahu Fatiju Alsajgu.

Ne spreglejte