Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 2. 2019,
11.52

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

45

Natisni članek

Venezuela Nicolas Maduro Juan Guaido

Sobota, 9. 2. 2019, 11.52

5 let, 2 meseca

Venezuelska beda: številni morajo po zdravila v drugo državo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

45

Venezuelska vojska je sinoči po Madurovem ukazu zaprla mejo s Kolumbijo, da bi preprečila uvoz ameriške humanitarne pomoči. Maduro je vodjo opozicije in samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja obtožil, da je organiziral ameriško pomoč ter da gre za začetek invazije pod vodstvom ZDA.

Kriza v Venezueli se stopnjuje. Večino državljanov pesti huda revščina. Nujno bi potrebovali pomoč iz tujine, a jo socialistični voditelj Nicolas Maduro zavrača.

Z velikimi težavami se je ukvarjala tudi mama petletnice, ki ima levkemijo. Zaradi zdravil sta se morali podati na dolgo pot proti meji s Kolumbijo. Če ji ne bi priskrbeli zdravil, bi mama izgubila hčerko.

Venezuela
Novice Slovenski novinar: V Venezueli lahko ustvarijo novi Vietnam

Gneča ob meji zaradi zdravil

Po Venezueli v zadnjem času potekajo številni protesti. | Foto: Reuters Po Venezueli v zadnjem času potekajo številni protesti. Foto: Reuters Tudi gruče ljudi, ki se zgrinjajo proti meji s Kolumbijo, jih nujno potrebujejo. Luis je prišel, ker je žena zbolela za rakom.

"Danes sem tu za Venezuelce, ki trpijo tako kot moja žena. Svet mora vedeti za to. Venezuelska vlada je odgovorna in ne skrbi za svoje državljane. Državljani umirajo," je dejal Luis Escobar.

Venezuelce pesti lakota in nimajo osnovnih pogojev za življenje, zato ne razumejo, kako je lahko socialistični vodja Maduro zavrnil uvoz ameriške humanitarne pomoči.

Juan Guaido
Novice Venezuela: Američani ne bodo uvedli sankcij proti častnikom, ki bodo podprli Guaidoja

Nimajo niti denarja za pokop družine

Številni se soočajo tudi z lakoto. "Težko je, včasih nimaš ničesar za jesti, zelo je težko," je povedala ena od Venezuelk.

Najbolj ogroženi so invalidi, starejši in matere z otroki. Rdeči križ je, da bi jim pomagal, moral podvojiti svoja sredstva na skoraj 16 milijonov evrov.

"Moja mama je umrla pred približno 15 dnevi, saj je zdravniki niso mogli operirati. Poskušali smo najti vse za pokop, ker očitno tudi ta ni možen. Imeti morate denar, ker so tudi krste drage in ni dovolj denarja za pokop mrtvih," je o tragični zgodbi dejala Andreina Sanchez.

Nicolasu Maduru je na oblast pomagal njegov predhodnik Hugo Chavez. | Foto: Reuters Nicolasu Maduru je na oblast pomagal njegov predhodnik Hugo Chavez. Foto: Reuters

Zato tudi protesti ob meji. Maduro bo moral popustiti, dovolj ga imamo, so soglasni protestniki.

"Maduru želim sporočiti, da odstopi. Dovolj je bilo. Venezuelci so utrujeni. Naj odstopi, naj gre," se jezi ena od protesnic.

Maduro na oblasti od leta 2013

Nekdanji voznik avtobusa Nicolas Maduro je oblast prevzel leta 2013, po smrti predsednika Huga Chaveza. Ta ga je takrat izbral za svojega naslednika.

"Če bi morali razpisati volitve, kot ustaljena ustava predlagam, izberite za predsednika Bolivarske republike Venezuele Nicolasa Madura," je, preden je sestopil z vrha države, dejal Hugo Chavez.

Zdaj mu ploskajo. Mu bodo, tudi če bo prevzel državo?

Številni so za zdaj nad Juanom Guaidojem navdušeni. | Foto: Reuters Številni so za zdaj nad Juanom Guaidojem navdušeni. Foto: Reuters Ljudstvo je bilo že kmalu po prvih predsedniških volitvah z njim nezadovoljno. Pomanjkanje, revščina in korupcija so pod njegovo oblastjo postajali vse večji. Hiperinflacija je najhujša v sodobni zgodovini.

Proti njemu protestira več sto tisoč ljudi, njihovemu samooklicanemu odrešitelju Juanu Guaidoju ploskajo.

Pa bo lahko odrešil nekoč najbogatejšo državo Južne Amerike, bogato z nafto in zlatom? Predvsem pa razumel potrebe ljudi?

Ne spreglejte