SiolNET. Novice Svet
6,42

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Venezuelska beda: številni morajo po zdravila v drugo državo #video

6,42

termometer

Venezuelska vojska je sinoči po Madurovem ukazu zaprla mejo s Kolumbijo, da bi preprečila uvoz ameriške humanitarne pomoči. Maduro je vodjo opozicije in samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja obtožil, da je organiziral ameriško pomoč ter da gre za začetek invazije pod vodstvom ZDA.

Kriza v Venezueli se stopnjuje. Večino državljanov pesti huda revščina. Nujno bi potrebovali pomoč iz tujine, a jo socialistični voditelj Nicolas Maduro zavrača.

Z velikimi težavami se je ukvarjala tudi mama petletnice, ki ima levkemijo. Zaradi zdravil sta se morali podati na dolgo pot proti meji s Kolumbijo. Če ji ne bi priskrbeli zdravil, bi mama izgubila hčerko.

Venezuela Novice Slovenski novinar: V Venezueli lahko ustvarijo novi Vietnam

Gneča ob meji zaradi zdravil

Po Venezueli v zadnjem času potekajo številni protesti. Po Venezueli v zadnjem času potekajo številni protesti. Foto: Reuters Tudi gruče ljudi, ki se zgrinjajo proti meji s Kolumbijo, jih nujno potrebujejo. Luis je prišel, ker je žena zbolela za rakom.

"Danes sem tu za Venezuelce, ki trpijo tako kot moja žena. Svet mora vedeti za to. Venezuelska vlada je odgovorna in ne skrbi za svoje državljane. Državljani umirajo," je dejal Luis Escobar.

Venezuelce pesti lakota in nimajo osnovnih pogojev za življenje, zato ne razumejo, kako je lahko socialistični vodja Maduro zavrnil uvoz ameriške humanitarne pomoči.

Juan Guaido Novice Venezuela: Američani ne bodo uvedli sankcij proti častnikom, ki bodo podprli Guaidoja

Nimajo niti denarja za pokop družine

Številni se soočajo tudi z lakoto. "Težko je, včasih nimaš ničesar za jesti, zelo je težko," je povedala ena od Venezuelk.

Najbolj ogroženi so invalidi, starejši in matere z otroki. Rdeči križ je, da bi jim pomagal, moral podvojiti svoja sredstva na skoraj 16 milijonov evrov.

"Moja mama je umrla pred približno 15 dnevi, saj je zdravniki niso mogli operirati. Poskušali smo najti vse za pokop, ker očitno tudi ta ni možen. Imeti morate denar, ker so tudi krste drage in ni dovolj denarja za pokop mrtvih," je o tragični zgodbi dejala Andreina Sanchez.

Nicolasu Maduru je na oblast pomagal njegov predhodnik Hugo Chavez. Nicolasu Maduru je na oblast pomagal njegov predhodnik Hugo Chavez. Foto: Reuters

Zato tudi protesti ob meji. Maduro bo moral popustiti, dovolj ga imamo, so soglasni protestniki.

"Maduru želim sporočiti, da odstopi. Dovolj je bilo. Venezuelci so utrujeni. Naj odstopi, naj gre," se jezi ena od protesnic.

Maduro na oblasti od leta 2013

Nekdanji voznik avtobusa Nicolas Maduro je oblast prevzel leta 2013, po smrti predsednika Huga Chaveza. Ta ga je takrat izbral za svojega naslednika.

"Če bi morali razpisati volitve, kot ustaljena ustava predlagam, izberite za predsednika Bolivarske republike Venezuele Nicolasa Madura," je, preden je sestopil z vrha države, dejal Hugo Chavez.

Zdaj mu ploskajo. Mu bodo, tudi če bo prevzel državo?

Številni so za zdaj nad Juanom Guaidojem navdušeni. Številni so za zdaj nad Juanom Guaidojem navdušeni. Foto: Reuters Ljudstvo je bilo že kmalu po prvih predsedniških volitvah z njim nezadovoljno. Pomanjkanje, revščina in korupcija so pod njegovo oblastjo postajali vse večji. Hiperinflacija je najhujša v sodobni zgodovini.

Proti njemu protestira več sto tisoč ljudi, njihovemu samooklicanemu odrešitelju Juanu Guaidoju ploskajo.

Pa bo lahko odrešil nekoč najbogatejšo državo Južne Amerike, bogato z nafto in zlatom? Predvsem pa razumel potrebe ljudi?

Komentarji

45

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • JureJure / 09.02.2019. ob 17:17 +6 - 2

  Kakšna propaganda vsepovsod. Da je standard na psu v državi, ki jo za vrat s sankcijami stiskajo že lep čas je nekako logično. Žal niso Rusija, ki ima na lagerju praktično vse, da bi lahko kontrirali kolonialni velesili.

  +6 - 2
 • bog1953 / 10.02.2019. ob 01:16 +4 - 1

  Želijo si ZDA a ne vedo, da tudi tam tisti ki nimajo denarja umrejo od lakote, umreš, če nimaš denarja za zdravila ali operacijo pa še in še bi lahko naštevali. In ZDA je edina država, katere vojni zločinci nikoli niso odgovarjali (Vietnam, Afganistan, Irak, Libija...).

  +4 - 1
 • JureJure / 09.02.2019. ob 17:18 +5 - 2

  Evropa bi morala reči, da je tega dovolj, ne pa da naseda propagandi, dirigirani s strani ZDA. Zdaj so iz riti potegnili celo, da imajo v Venezueli hamas, čez tri dni bodo pa tam že ISIS, Osama, Gadafi in ostareli Hitler z družino. Če kdo verjame, da imajo tam gibanje hamas je pa resnično zrel za zdravnika.

  +5 - 2
delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin