Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
10.14

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

4

Natisni članek

Juan Guaido vojska Nicolas Maduro Venezuela

Četrtek, 7. 2. 2019, 10.14

5 let, 2 meseca

Venezuela: Američani ne bodo uvedli sankcij proti častnikom, ki bodo podprli Guaidoja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

4

Juan Guaido | Predsednik venezuelskega parlamenta Juan Guaido, ki ga je več držav priznalo za začasnega predsednika Venezuele, je vojakom, ki bi prestopili na njegovo stran, ponudili amnestijo za zločine, storjene v času režima predsednika Nicolasa Madura. | Foto Reuters

Predsednik venezuelskega parlamenta Juan Guaido, ki ga je več držav priznalo za začasnega predsednika Venezuele, je vojakom, ki bi prestopili na njegovo stran, ponudili amnestijo za zločine, storjene v času režima predsednika Nicolasa Madura.

Foto: Reuters

ZDA so v sredo napovedale, da ne bodo uvedle sankcij proti tistim častnikom venezuelske vojske, ki bodo odrekli podporo predsedniku Nicolasu Maduru in podprli začasnega predsednika Juana Guaidoja.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je na Twitterju častnike venezuelske vojske pozval, naj podprejo Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, v nasprotnem primeru pa zagrozil s posledicami.

ZDA bodo preučile opustitev sankcij za vse venezuelske vojaške častnike, ki se zavzemajo za demokracijo in priznavajo vlado predsednika parlamenta Guaidoja, je Bolton zapisal na Twiterju. "V nasprotnem primeru se bo mednarodni finančni krog popolnoma zaprl. Odločite se pravilno!" je sporočil.

Venezuela
Novice Slovenski novinar: V Venezueli lahko ustvarijo novi Vietnam

Guiado vojaškim častnikom ponudil amnestijo za zločine

Ponudba ZDA prihaja po tem, ko je Guaido vojakom, ki bi prestopili na njegovo stran, ponudil amnestijo za zločine, storjene v času režima predsednika Nicolasa Madura. ZDA so uvedle sankcije proti več kot 65 zdajšnjim in nekdanjim venezuelskim uradnikom, med njimi je tudi več vojaških poveljnikov.

Guaido se je za začasnega predsednika države samooklical 23. januarja, saj tako kot večina mednarodne skupnosti izpostavlja spornost lanskih predsedniških volitev, na katerih je Maduro dobil drugi mandat. ZDA, Kanada, Kolumbija, Brazilija in več deset drugih držav, med njimi večina članic EU, ga je že priznalo za legitimnega začasnega predsednika do novih volitev.

Miro Cerar
Novice Vlada danes ni razpravljala o Venezueli, Cerar to obžaluje #video
Papež Frančišek Mjanmar
Novice Papež pripravljen posredovati v Venezueli, če bosta za to obe strani

Tovornjaki z ameriško humanitarno pomočjo prispeli na mejo z Venezuelo

Tovornjaki z ameriško humanitarno pomočjo so prispeli na mejo med Kolumbijo in Venezuelo. Vendar pa zaenkrat v Venezuelo ne smejo vstopiti. V zbirnem centru na kolumbijski strani mejnega mostu Tienditas se je zbralo več vozil, naloženih s hrano in zdravili. Po poročanju kolumbijske televizije Caracol je te pomoči za najmanj 100 ton. A most ostaja zaprt. Venezuelski vojaki so ga fizično zablokirali.

Čeprav bi obubožano venezuelsko ljudstvo pomoč iz tujine nujno potrebovalo, pa jo predsednik Nicolas Maduro zavrača, ker da bi to odprlo pot ameriški vojaški intervenciji za njegovo odstavitev.

Po drugi strani njegov tekmec, samooklicani začasni predsednik Juan Guaido opozarja, da je zaradi pomanjkanja hrane in zdravil ogroženih najmanj 300.000 ljudi, ki nujno potrebujejo humanitarno pomoč.

Ne spreglejte