Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
17.07

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

7

Natisni članek

Danes Danes Venezuela Miro Cerar

Četrtek, 7. 2. 2019, 17.07

5 let, 2 meseca

Vlada danes ni razpravljala o Venezueli, Cerar to obžaluje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

7

Vlada o razmerah v Venezueli in predlogu zunanjega ministra Mira Cerarja, da Slovenija prizna predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika države, ni razpravljala danes, pač pa na eni od prihodnjih sej. Počakali bodo na poročilo Cerarja, ki je danes odsoten, so po srečanju pred sejo vlade pojasnili koalicijski partnerji. Cerar pa je izrazil obžalovanje, da je venezuelska kriza postala predmet notranjepolitičnih obračunavanj v Sloveniji.

Danes je sicer manjkalo nekaj ministrov oz. kar trije predsedniki strank, poleg Cerarja, ki je v ZDA, tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec in predsednica SAB Alenka Bratušek, so pojasnili koalicijski partnerji. Koalicija ni enotna o tem, ali lahko o priznanju Guaidoja odloča vlada ali naj to obravnava DZ. Za slednje sta se zavzeli SD in DeSUS, pa tudi LMŠ v tem ne vidi težav.

Cerar obžaluje, da vlada ni odločala o priznanju Guaidoja

Cerar je izrazil obžalovanje. "Obžalujem, da je venezuelska kriza postala predmet notranjepolitičnih obračunavanj v Sloveniji, kar zavira sprejetje mednarodno gledano pomembnih odločitev," je poudaril v Washingtonu, kjer se je udeležil zasedanja mednarodne koalicije proti skupini Islamska država.

Ministrstvo za zunanje zadeve je svojo nalogo opravilo in vladi poslalo v obravnavo kvalitetno gradivo, pripravljeno na podlagi trdnih argumentov in pereče humanitarne krize, ki se bo z odlašanjem samo še poslabšala, je dejal.

Odločitev o priznanju Guaidoja je praktično v enem dnevu sprejelo 22 držav članic EU, je opozoril Cerar. Pri tej odločitvi gre za prepoznanje predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, z namenom čimprejšnje izvedbe svobodnih, poštenih in demokratičnih predsedniških volitev, je dodal. "Kot minister za zunanje zadeve za temi argumenti trdno stojim in sem jih kadarkoli pripravljen predstaviti tudi državnemu zboru in širši javnosti," je zatrdil zunanji minister.

Premier Marjan Šarec za zdaj o tem vprašanju molči, prav tako so o vprašanju, ali naj Slovenija Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele, previdni v njegovi stranki. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v današnji izjavi novinarjem pojasnil, da bodo počakali na ministra za zunanje zadeve in na podlagi njegovega poročila o Venezueli sprejeli odločitev.

Golubović: Tako pomembna odločitev ni neko športno tekmovanje

Cerar je sicer že izrazil pričakovanje, da bo vlada sledila večini članic EU in odločitev sprejela čim prej. "Tako pomembna odločitev, kot je na nek način vmešavanje v notranje zadeve katere koli države, ni neko športno tekmovanje, da bi morali biti med prvimi, pač pa je predvsem premislek, kaj to pomeni za ljudi tiste države," pa je danes dejal Golubović. Po njegovih navedbah zadeva ni črno-bela, čeprav jo nekateri slikajo črno, nekateri belo, ampak je zelo kompleksna.

Miro Cerar predlaga, da Slovenija prizna predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele. | Foto: Reuters Miro Cerar predlaga, da Slovenija prizna predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele. Foto: Reuters

Golubović tudi ne vidi težav v tem, da o zadevi razpravlja DZ, na začetku na odboru za zunanjo politiko. Če slednji sprejme sklep, pa lahko po njegovem mnenju to storijo še na plenarnem zasedanju. "Z vidika konsenza, demokratičnosti se mi zdi smiselno, da o tem spregovori tudi DZ," je pojasnil. Povzel je misel svetovnega pisatelja, "da človek potrebuje dve leti, da se nauči govoriti, in 50 let, da se nauči molčati". Tako se Golubović tudi ni opredelil do neuradnih informacij iz krogov blizu LMŠ in kabineta predsednika vlade v minulih dneh, da je stališče oz. predlog zunanjega ministra usklajen s premierjem. "Vem le, da je Cerar o svojem predlogu obvestil predsednika vlade," je dodal Golubović.

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič se je na današnjo odločitev, da vlada o Venezueli še ne bo razpravljala, odzval z oceno, da imata vlada in DZ veliko dela z domačimi zadevami in ne bo nič narobe, če se bodo o Venezueli pogovorili prihodnji teden. O tem, koliko se z odločanjem o tem vprašanju mudi, naj po Zorčičevih navedbah odloči vlada.

Levica priznanju Guaidoja odločno nasprotuje

Stališča glede priznanja Guaidoja so med strankami sicer različna. Za koalicijo utegne biti pomembno svarilo Levice, ki priznanju odločno nasprotuje, da bi to lahko imelo tudi "problematične posledice za sodelovanje Levice s koalicijo". Tako je v sredo dejal poslanec Miha Kordiš.

Han: Levica vsak dan pogojuje nekatere zadeve

Po Zorčičevih ocenah stališče Levice, sicer zunanje partnerice koalicije, ni moteč dejavnik. "Imajo pač svoje mnenje, Slovenija pa mora na koncu zavzeti enotno zunanjo politiko," je dodal. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je bil do Levice bolj oster. Na vprašanje, ali je lahko njeno stališče v tem primeru zoprno za koalicijo, je odgovoril, da Levica vsak dan pogojuje nekatere zadeve. "Tudi oni se bodo morali odločiti, kaj je zanje pomembno. Meni je pomembno, kako živijo naši državljani," je pojasnil Han.

Matjaž Han | Foto: STA , Foto: STA ,

Zatrdil je tudi, da v SD glede Venezuele nimajo enakega stališča kot Levica. Po njegovih navedbah v SD menijo, da se je treba o tem pogovoriti in stališče Slovenije sprejeti na demokratičen način, medtem ko ne postavljajo pogojev, kot jih Levica.

Poslanec SD Milan Brglez je namreč v sredo poudaril, da bi se o kakršnemkoli enostranskem ravnanju, s katerim bi prevzela mednarodnopravno odgovornost, morala vlada pred odločitvijo pogovoriti z DZ, "bo pa zelo neprijetno, če bo moral DZ o tem razpravljati naknadno". Po njegovih ocenah se glede na ustavne kategorije Venezuele samorazglasitev predsednika ne bi mogla zgoditi.

Han sicer meni, da stališče glede Venezuele ni tema, pri kateri bi se koalicija kregala. Tudi sam se je zavzel za to, da počakajo na pojasnila Cerarja, nakar bodo sprejeli odločitev, če bo treba, tudi na odboru za zunanjo politiko.

Priznanje Guaidoja podpirajo v SDS in NSi, kjer sicer ne vidijo težav v tem, da bi o vprašanju Venezuele razpravljali tudi v parlamentu. Medtem se koalicijska SAB še ni izrekla.
Ne spreglejte