Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2024,
10.14

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Natisni članek

težave Mednarodna vesoljska postaja NASA Sunita Williams

Četrtek, 8. 8. 2024, 10.14

1 mesec, 2 tedna

Velike težave v vesolju: astronavta bi se na trdna tla lahko vrnila šele februarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
Sunita Williams | Kdaj natančno bi se lahko vrnila, za zdaj še ni jasno. | Foto Reuters

Kdaj natančno bi se lahko vrnila, za zdaj še ni jasno.

Foto: Reuters

Ameriška astronavta, ki sta junija odletela na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), nato pa zaradi okvare plovila Starliner ostala na postaji, bi se lahko domov vrnila šele v začetku prihodnjega leta, so sporočili pri Nasi, kjer zdaj iščejo rešitve za njuno vrnitev na Zemljo. 

Ko sta astronavta Barry Wilmore in Sunita Williams v začetku junija odletela na poskusno misijo na ISS, je bilo sprva predvideno, da bosta na postaji ostala samo osem dni in se nato vrnila na Zemljo. Vendar je ameriška vesoljska agencija Nasa zaradi tehničnih težav s plovilom Starliner njuno vrnitev odložila.

Kot je v sredo sporočila Nasa, bi se morda lahko vrnila na Zemljo februarja prihodnje leto.

Pri agenciji iščejo rešitve, ena od teh pa je, da bi ju domov pripeljali s plovilom podjetja SpaceX. Dokončno odločitev o tem, ali naj vztrajajo pri Starlinerju podjetja Boeing, ki je imelo junija pri poletu na ISS vrsto tehničnih težav, naj bi sprejeli še ta mesec, poročajo tuje tiskovne agencije.

Uspešna izstrelitev šele v drugem poskusu

Boeingovemu plovilu se je po izstrelitvi iz vesoljskega centra Cape Canaveral na Floridi zaradi težav z motorjem uspelo na ISS priključiti šele v drugem poskusu. Poleg tega je imelo plovilo težave z uhajanjem helija.

Na ISS je sicer poleg dvojice astronavtov še štiričlanska posadka, imenovana Crew-8. Nasa je s podjetjem SpaceX milijarderja Elona Muska načrtovala, da bi posadko sredi avgusta zamenjala z drugo štiričlansko posadko Crew-9, a je morala zaradi Wilmorja in Willamsove, ki sta obtičala na postaji, spremeniti načrte.

Pri SpaceX medtem že pripravljajo načrte, da bi misijo Crew-9, zdaj načrtovano za 24. september, morda izstrelili le z dvema astronavtoma namesto z običajnimi štirimi in s tem omogočili, da bi se Wilmore in Williamsova še z dvema kolegoma februarja vrnila na Zemljo.

Pri Nasi sicer omenjajo tudi drugo možnost, po kateri bi se astronavta vrnila na krovu Starlinerja, vendar pa bi bilo treba za to še prej odpraviti težave z motorjem in puščanjem helija.

Starliner bi se sicer na Zemljo lahko vrnil tudi brez posadke, če okvare ne bodo odpravljene, vendar bi to zahtevalo obsežno prilagoditev programske opreme, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ISS, Mednarodna vesoljska postaja
Novice Rusija namerava leta 2027 začeti gradnjo lastne vesoljske postaje
Izstrelitev raketoplana Starliner
Novice Izstrelitev raketoplana Starliner zaradi tehničnih težav znova preložili
Ne spreglejte