SiolNET. Novice Svet
5,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velik poraz Viktorja Orbana v Budimpešti

5,29

termometer

viktor orban
Foto: Reuters

Madžarski opoziciji je na nedeljskih lokalnih volitvah uspel veliki met. Vladajoči konservativni stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana je namreč odnesla županski položaj v Budimpešti.

Po preštetih več kot 92 odstotkih glasov je opozicijski kandidat Gergely Karacsony osvojil 50,1 odstotka glasov, dozdajšnji župan iz Fidesza Istvan Tarlos pa 44,1 odstotka.

Orbana premagalo zavezništvo levih in desnih strank

44-letni Karacsony je bil skupni kandidat socialistov (MSZP), Demokratične koalicije (DK), Parbeszeda (Dialog) in stranke mladih Momentum. Leta 2014 je bil s podporo socialistične stranke (MSZP) izvoljen za župana budimpeškega okrožja Zuglo.

Kandidati s podporo opozicije so zmagali v 14 od 23 okrožij prestolnice. Fidesz je imel do zdaj župane v 17 okrožjih. Opozicija je na tokratnih volitvah nastopila s širokimi zavezništvi, ki so zajemala tako leve in desne stranke kot tudi predstavnike civilne družbe.

Prva razpoka v Orbanovi vladavini

Kot je za Guardian povedal analitik Andras Biro-Nagy, to dokazuje, da nova strategija opozicijskega sodelovanja deluje, gre za najboljši rezultat v nekaj letih. Po njegovih besedah je rezultat v Budimpešti sicer velika zmaga, prav tako pomemben pa je rezultat v manjših provincialnih mestih. "To je prva razpoka v Orbanovem sistemu," je dejal Biro-Nagy.

Gergely Karacsony Foto: Reuters

Opozicijska zavezništva so odnesla županska mesta Fideszu tudi v Pecsu, Miskolcu, Szombathelyu, Egerju in drugod. V bolj podeželskih občinah so bili uspešnejši kandidati vladajoče stranke in neodvisni kandidati.

"Zgodovinska zmaga za Budimpešto"

Karacsony je svoj uspeh označil za zgodovinsko zmago za Budimpešto. Obljubil je, da bo madžarsko prestolnico popeljal v 21. stoletje in središče Evrope, "kamor je vedno spadala".

Pred volitvami grozili, da bodo zaprli finančno pipico

Orban, ki je madžarski premier od leta 2010, je v govoru privržencem poudaril, da Fidesz ostaja najmočnejša politična sila na Madžarskem. Opoziciji v Budimpešti je ponudil sodelovanje, v podrobnosti pa se ni spuščal. Predstavniki Fidesza so sicer pred volitvami grozili, da bo vlada zaprla finančno pipico okrožjem, ki bodo izvolila opozicijske kandidate.

Volitev, ki so potekale v več kot 3.000 občinah, se je udeležilo 49 odstotkov od okoli osem milijonov volilnih upravičencev.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin