SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Več migracij, terorizma in groženj zaradi prenove schengna?

0,23

termometer

Schengen
V schengenskem prostoru je zdaj 26 držav. Med njimi je 22 članic EU – zunaj so Irska, Romunija, Bolgarija, Hrvaška in Ciper – ter štiri nečlanice – Norveška, Islandija, Švica in Liechtenstein. Slovenija je postala članica decembra leta 2007. Foto: Reuters

Evropska komisija bo danes predlagala prenovo schengenskega prostora. Območje, v katerem naj bi Evropejci potovali brez sistematičnega preverjanja potnih listin, postavljajo pod vprašaj migracije, terorizem, pandemija covid-19 in vse bolj tudi hibridne grožnje, kot je izkoriščanje migrantov v politične namene v Belorusiji.

Zato bo Evropska komisija v predlogu reforme schengenskega zakonika po napovedih zakonsko opredelila izkoriščanje oziroma instrumentalizacijo migrantov v politične namene ter predvidela možnost izrednih ukrepov tudi v tem primeru, poroča STA.

V schengnu naj ne bi bilo sistematičnega nadzora na notranjih mejah, a migracije, terorizem, pandemija covid-19 in po novem tudi hibridne grožnje postavljajo pod vprašaj eno od štirih temeljnih svoboščin Unije, prosto gibanje.

Po veljavnih pravilih je mogoče v izjemnih okoliščinah začasno ponovno uvesti nadzor na mejah, a v številnih državah ukrepi niso začasni in izjemni. Unija se trudi schengen prenoviti in s tem zagotoviti njegovo preživetje, saj je to poleg evra najbolj otipljiva korist članstva v Uniji.

Andrej Plenković Novice Plenković: Slovenija srečna, da je Hrvaški pomagala glede schengna Hrvaška Schengen Novice Hrvaška izpolnila pogoje za vstop v schengen Aleš Hojs Novice Hojs: Hrvaška čim prej v schengen, okoli EU pa bodeča žica Avstrijska meja Novice Avstrija znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo evropska unija Novice Bruselj: schengenski prostor naj se čimprej vrne v normalo Aleš Hojs Novice Hojs: Slovenija kot predsedujoča EU za krepitev schengna

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin