SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj: schengenski prostor naj se čimprej vrne v normalo

0,10

termometer

evropska unija
Foto: Getty Images

Evropska komisija bo danes predstavila sveženj predlogov o prenovi schengna, katerega delovanje so v zadnjem času močno načele različne krize, med drugim tudi pandemija covid-19. V ospredju bosta strategija o prihodnosti schengna in predlog o okrepitvi uporabe schengenskega pravnega reda.

V Bruslju so že večkrat poudarili pomen vrnitve k normalnemu delovanju schengenskega območja, v katerem velja prosto gibanje brez nadzora na notranjih mejah. V schengen je vključenih 26 držav, tudi Slovenija, ki je članica od leta 2007.

Kolegij komisarjev naj bi v Bruslju potrdil reformni sveženj, ki vključuje strategijo za močnejše in odpornejše schengensko območje ter predlog glede uredbe o okrepitvi uporabe schengenskega pravnega reda. Podrobnosti bosta predstavila podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas in komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Aleš Hojs Novice Hojs: Slovenija kot predsedujoča EU za krepitev schengna

Johanssonova je ob nedavnem obisku Slovenije poudarila, da je treba ponovno vzpostaviti delovanje schengenskega območja, ki so ga različne grožnje in krize, od pandemije covid-19 do migracijskih pritiskov in terorističnih napadov, močno načele.

Da bi odgovorila na te grožnje, je Evropska unija novembra lani v luči priprav na novo strategijo začela razpravo o prenovi schengna. Komisarka je aprila med drugim izpostavila potrebo po pravem političnem upravljanju schengna in posodobitvi schengenskega evalvacijskega sistema.

Aleš Hojs Novice Hojs ni optimističen glede podpore vstopu Hrvaške v schengen med članicami EU

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin