SiolNET. Novice Svet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vatikan sprožil preiskavo francoskega kardinala

0,15

termometer

Jean-Pierre Ricard | 78-letni kardinal Jean-Pierre Ricard je v sporočilu skupščini francoske škofovske konference priznal, da je pred 35 leti, ko je bil duhovnik, 14-letnemu dekletu storil obsojanja vredno dejanje, ki je žrtvi nedvomno pustilo dolgoročne posledice. | Foto: Reuters
78-letni kardinal Jean-Pierre Ricard je v sporočilu skupščini francoske škofovske konference priznal, da je pred 35 leti, ko je bil duhovnik, 14-letnemu dekletu storil obsojanja vredno dejanje, ki je žrtvi nedvomno pustilo dolgoročne posledice. Foto: Reuters

Vatikan je sprožil predhodno preiskavo francoskega kardinala Jeana-Pierra Ricarda, da bi preveril dejstva razkritja njegove spolne zlorabe mladoletnice, so danes sporočili iz Vatikana. Kardinal je namreč v ponedeljek priznal, da je pred desetletji 14-letnemu dekletu storil obsojanja vredno dejanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Da bi ustrezno preučili, kaj se je zgodilo, smo se odločili, da sprožimo predhodno preiskavo," je v prvem javnem odzivu Vatikana na razkritja spolnih zlorab povedal tiskovni predstavnik Matteo Bruni. Vatikan za zdaj še ni imenoval glavnega preiskovalca. Po besedah Brunija namreč še iščejo nekoga, ki bi bil samostojen, nepristranski in izkušen.

Preiskavo dejanj kardinala Jeana-Pierra Ricarda je medtem že v torek sprožilo francosko tožilstvo v Marseillu.

Predsednik francoske škofovske konference Eric de Moulins-Beaufort je v ponedeljek novinarjem povedal, da je bilo zaradi spolnega nasilja ali zaradi tega, ker primerov zlorab niso prijavili, obtoženih enajst nekdanjih ali sedanjih francoskih škofov.

Jean-Pierre Ricard Novice Francoski kardinal priznal spolno zlorabo mladoletnice

78-letni kardinal Ricard pa je v sporočilu skupščini francoske škofovske konference priznal, da je pred 35 leti, ko je bil duhovnik, 14-letnemu dekletu storil obsojanja vredno dejanje, ki je žrtvi nedvomno pustilo dolgoročne posledice. Povedal je tudi, da jo je prosil odpuščanja.

Papež Frančišek je v nedeljo dejal, da katoliška cerkev dela po svojih najboljših močeh v boju proti zlorabam otrok, ki so jih storili duhovniki, ob tem pa priznal, da obstajajo številne pomanjkljivosti.

Najhujša spolna kazniva dejanja v Franciji, kot je posilstvo, običajno zastarajo po 30 letih, vendar se lahko rok za vložitev obtožnice podaljša, če je bila žrtev v času kaznivega dejanja mladoletna. Najdaljši rok za vložitev obtožnice zaradi spolne zlorabe mladoletne osebe je običajno 20 let od datuma, ko žrtev dopolni 18 let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin