Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
15.35

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42

1

Vatikan druga svetovna vojna arhivi papež Pij XII.

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 15.35

5 let, 4 mesece

V Vatikanu bodo odprli tajne arhive papeža Pija XII.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42

1

Papež Frančišek | Papež Frančišek je sporočil, da se Cerkev ne boji zgodovine, odprtje arhivskih dokumentov iz časa pontifikata papeža Pija XII. pa je napovedal 2. marca prihodnje leto. | Foto Reuters

Papež Frančišek je sporočil, da se Cerkev ne boji zgodovine, odprtje arhivskih dokumentov iz časa pontifikata papeža Pija XII. pa je napovedal 2. marca prihodnje leto.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je sporočil, da bo Vatikan leta 2020 za raziskovalne namene odprl tajne arhive iz časa pontifikata papeža Pija XII. Ta je Rimskokatoliško cerkev vodil tudi med drugo svetovno vojno, zgodovinarji pa mu očitajo, da je molčal glede holokavsta ter zločinov nacizma in fašizma.

Papež Frančišek je odločitev sporočil v govoru zaposlenim v vatikanskih tajnih arhivih. Dejal je, da se Cerkev ne boji zgodovine. Odprtje arhivskih dokumentov je napovedal drugega marca prihodnje leto ob 81. obletnici izvolitve Eugenia Pacellija za papeža.

Izrazil je prepričanje, da bodo zgodovinarji v raziskavah lahko pravilno ovrednotili pontifikat Pija XII. in njegovo "skrito, a aktivno diplomacijo" v enem najtemnejših obdobij zgodovine. Pri tem je dodal, da so podobo papeža Pija XII. že preučevali z več vidikov, razpravljali in celo kritizirali, "lahko rečemo, da z nekaj predsodki ali pretiravanji".

kardinal George Pell
Novice Avstralski kardinal Pell zaradi zlorab v preiskovalni zapor

Del arhivov iz časa pontifikata Pija XII. so odprli že Frančiškovi predhodniki

Pontifikat papeža Pija XII. med letoma 1939 in 1958 je bilo eno najtežjih obdobij v 20. stoletju. V tem obdobju je imel Sveti sedež zunanjepolitične spore z fašistično Italijo, Hitlerjevo Nemčijo in Stalinovo Sovjetsko zvezo. Zgodovinarji Piju XII. očitajo, da je molčal glede holokavsta ter zločinov nacizma in fašizma.

Vatikan medtem opozarja, da je Pij XII. rešil življenje številnim Judom in da je delal iz ozadja. Nasprotoval je komunizmu in leta 1949 je kakršnokoli pomoč komunizmu podvrgel kazni izobčenja. Del arhivov iz časa njegovega pontifikata sta raziskovalcem odprla že papež Pavel VI. in Janez Pavel II., tako da strokovnjaki ne pričakujejo senzacionalnih odkritij. Vatikan bi s tem po oceni poznavalcev sicer lahko končno ovrgel obtožbe, da nekaj prikriva.

Ne spreglejte