Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2013,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zimbabve referendum ustava Robert Mugabe

Sobota, 16. 3. 2013, 9.05

8 let

V Zimbabveju poteka referendum o novi ustavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Zimbabveju državljani na referendumu glasujejo o novi ustavi, ki bi omejila moč predsednika države, hkrati pa bi njena potrditev omogočila tudi izvedbo splošnih volitev.

Obe vladajoči stranki, Zanu-PF dolgoletnega predsednika Roberta Mugabeja in Gibanje za demokratične spremembe (MDC) premierja Morgana Tsvangiraija, svoje privržence pozivata, da novo ustavo podprejo, kar bi omogočilo izpeljavo splošnih volitev pozneje letos.

Nova ustava, katere osnutek je že potrdil parlament, daje glavnino moči parlamentu, medtem ko se pooblastila predsednika države zmanjšujejo. Prvič bi bil tudi omejen mandat predsednika in odpravljena njegova imuniteta. Tako Mugabe kot Tsvangirai sta besedilo podprla. Priprava osnutka ustave je sicer trajala kar tri leta, stala državo 50 milijonov evrov ter povzročila hude spore med tremi glavnimi političnimi strankami.

Izvedbo referenduma sicer spremlja nasilje. V mestu Mbare so tako pretepli enega funkcionarja stranke MDC, nekaj mladih nasilnežev pa naj bi napadlo celo novinarsko ekipo britanskega BBC-ja. Že v torek je bil v bombnem napadu v mestu Makoni poškodovan član vladajoče stranke Zanu-PF. Napadi opozarjajo na izredno nestabilen položaj, ki vlada v tej afriški državi.

Če bo ustava na referendumu potrjena, bodo s tem odprta vrata za izvedbo predsedniških in parlamentarnih volitev. Te naj bi po besedah premierja potekale julija. Na njih naj bi znova kandidiral tudi 88-letni Mugabe, ki Zimbabve sicer vodi že vse od neodvisnosti leta 1980.

Predsedniške volitve leta 2008 so zaznamovali nasilje in obtožbe o hudih volilnih kršitvah v korist Mugabejevega bloka. Po volitvah sta Mugabejeva vladajoča stranka Zanu-PF in dotlej opozicijsko Tsvangiraijevo Gibanje za demokratične spremembe oblikovala krhko koalicijo.

Ne spreglejte