Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2018,
9.27

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

ZDA Donald Trump otroci meja migranti

Nedelja, 24. 6. 2018, 9.27

5 let, 10 mesecev

V ZDA z migrantskimi starši združili 522 otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
ZDA otroci | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je v soboto sporočilo, da je 522 otrok, ki so jih na meji ločili od odraslih nezakonitih migrantov, znova združilo s starši. Še 16 otrok naj bi s starši združili danes.

Za 16 otrok, ki jih bodo s starši združili v prihodnjih 24 urah, je ministrstvo pojasnilo, da so jih želeli staršem vrniti že v soboto, a je vreme otežilo potovanje. Ministrstvo je ob tem izrazilo prizadevanje, da bi "združili vsakega mladoletnika in vsakega starša ali skrbnika".

Kot so zapisali v objavi v soboto zvečer, bo manjše število otrok predvidoma ostalo ločenih od odraslih. Gre za otroke, pri katerih razlog za ločitev ni le tako imenovana politika ničelne tolerance, ampak obstajajo tudi drugi razlogi, na primer da v njihovem primeru ni mogoče potrditi družinskega razmerja ali da bi starš lahko ogrožal svojega otroka.

Trump za takojšnjo deportacijo prebežnikov

Ameriški predsednik Donald Trump je danes pozval k opustitvi postopkov in takojšnjim deportacijam prebežnikov, ki so nezakonito prestopili mejo z ZDA. "Ko nekdo vstopi, ga moramo nemudoma, brez sodnikov in sodnih procesov, vrniti tja, od koder je prišel," je prek družbenega omrežja Twitter sporočil Trump. "Ne moremo dovoliti tem ljudem, da vdrejo v našo državo," je dodal ameriški predsednik.
migranti Texas otroci
Novice Migrantski starši iščejo svoje otroke, med njimi so tudi dojenčki

83 odstotkov otrok v ZDA prispelo brez staršev ali skrbnikov

Ameriško ministrstvo za zdravje je 20. junija skrbelo za 2053 otrok, ki so jih na ameriško-mehiški meji odvzeli iz rok nezakonitih migrantov. Od tega naj bi jih bilo 17 odstotkov tam zaradi politike ničelne tolerance, preostalih 83 odstotkov pa jih je v ZDA prispelo brez starša ali skrbnika, so zapisali.

Poudarili so še, da imata ministrstvi za domovinsko varnost in zdravje vzpostavljene procese, s katerimi zagotavljata, da člani družine vedno vedo, kje so njihovi otroci in lahko redno komunicirajo z njimi. Ameriška vlada ob tem stalno spremlja lokacijo vseh otrok v svojem varstvu in dela na tem, da jih združi z njihovimi družinami.

Melania Trump
Novice Melania Trump na meji z Mehiko obiskala migrantske otroke

Trump deležen ostrih kritik doma in v tujini

Ameriški predsednik Donald Trump je pod pritiskom mednarodnih in tudi domačih kritik z izvršnim ukazom v sredo končal politiko ločevanja otrok migrantov od staršev. Šlo je za politiko ničelne tolerance, v okviru katere so v ZDA prosilce za azil zapirali v objekte, v katerih ne sme biti otrok. Ti so bivali v posebnih centrih, namenjenih le njim.

Trump je bil zaradi omenjene politike, ki je vodila v to, da so na ameriško-mehiški meji iz rok nezakonitih migrantov trgali celo dojenčke, deležen ostrih kritik doma in v tujini.

Borut Pahor
Novice Pahor ločevanje otrok migrantov v ZDA označil za nesprejemljivo
Novice Otroke ločujejo od staršev in jih nameščajo v kletke #foto #video
Ne spreglejte