SiolNET. Novice Svet
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ZDA srečnež zadel rekordni dobitek 1,4 milijarde evrov

0,85

termometer

Denar, dolarji, bankovci, milijoni | Do zdaj rekordni glavni dobitek 656 milijonov dolarjev so si leta 2012 razdelili trije igralci iz treh različnih zveznih držav. | Foto: Thinkstock
Do zdaj rekordni glavni dobitek 656 milijonov dolarjev so si leta 2012 razdelili trije igralci iz treh različnih zveznih držav. Foto: Thinkstock

V ZDA so v torek izžrebali številke loterijske igre Mega Millions, ki je imela rekordni znesek za glavni dobitek 1,6 milijarde dolarjev oziroma približno 1,4 milijarde evrov. Z loterije so danes sporočili, da je bil listek s pravilnimi številkami vplačan v Južni Karolini. Srečni dobitnik je torej samo eden.

Glavni dobitki ameriških loterijskih iger, kot je Mega Millions, so zadnje čase vse večji, ker so se loterijske oblasti odločile iz ljudi izvleči več denarja, saj je v zadnjih nekaj desetletjih delež Američanov, ki upajo na tovrstno srečo, padel s 70 na 50 odstotkov.

Lani so ceno srečke za igro Mega Millions podvojili na dva dolarja in malce spremenili pravila igre. Prej je igralec izbiral med petimi številkami od ena do 75 in eno dodatno številko od ena do 15. Zdaj izbira med petimi številkami od ena do 70 in eno dodatno številko od ena do 25.

Možnosti, da nekdo pravilno izbere pet številk, so se povečale, vendar to ne pomaga veliko, saj so se možnosti za dodatno številko, brez katere ni glavnega dobitka, krepko zmanjšale.

Možnost dobitka je ena proti 303 milijonom

Možnost glavnega dobitka z eno kombinacijo je bila do lani ena proti 260 milijonom, zdaj pa je ena proti 303 milijonom. Povprečen Američan, ki kupuje srečke, na leto zanje zapravi 412 dolarjev oziroma okoli 358 evrov. Seveda gre večinoma za revnejše ljudi, ki tako plačujejo dodatne davke.

Zvezne države so medtem postale tako odvisne od loterijskega denarja, kot so narkomani od mamil. Sprva se je denar večinoma porabljal za dodatno financiranje izobraževanja, torej izboljšanje kakovosti šolstva, danes pa loterijski denar kar neposredno financira šolstvo, države pa znižajo svoj proračun ali pa ga zapravljajo v druge namene.

Dobitek si razdeli 44 držav

Delež vplačil za igro Mega Millions si razdeli 44 zveznih držav, prestolnica Washington in Deviški otoki. Gre za neverjetne vsote, saj je samo država New York od tega leta 2016 dobila 3,3 milijarde dolarjev oziroma okoli 2,9 milijarde evrov.

Večina zmagovalcev se odloči, da glavni dobitek vzamejo takoj v celoti namesto 30-letne rente, s katero bi dobili celoten znesek, seveda pred davki. To pomeni, da potem na primer od vsote 1,6 milijarde dolarjev oziroma okoli 1,4 milijarde evrov zmagovalec dobi le 905 milijonov, ob tem pa mora še plačati davke.

Obdavčijo ga namreč tako zvezne kot državne oblasti, ob davčni napovedi za leto dobitka pa še enkrat. Na koncu mu ostane okoli 450 milijonov dolarjev oziroma okoli 391 milijonov evrov ali še manj, kar je veliko manj od obljubljenega.

Do zdaj rekordni glavni dobitek 656 milijonov dolarjev oziroma 570 milijonov evrov so si leta 2012 razdelili trije igralci iz treh različnih zveznih držav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 95
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin