Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 6. 2021,
18.26

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

4

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus ZDA

Ponedeljek, 28. 6. 2021, 18.26

2 leti, 10 mesecev

V ZDA ponekod hitro naraščanje novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

4

covid-19 koronavirus ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Analiza časnika New York Timesa ugotavlja, da so v ZDA začeli novi primeri okužb z novim koronavirusom naraščati tam, kjer je manj cepljenj, kar je povezano tudi s politiko. Misuri je ameriška zvezna država, kjer primeri najbolj naraščajo, in to predvsem na republikanskem podeželju.

V povprečnem okrožju v ZDA, kjer ljudje podpirajo nekdanjega republikanskega predsednika ZDA Donalda Trumpa, je polno cepljenih 35 odstotkov, tam, kjer podpirajo zdajšnjega predsednika Joeja Bidna, je takih 45 odstotkov prebivalcev.

Spomladi je bil trend v ZDA sicer malce presenetljiv, ker tam, kjer ni bilo veliko cepljenih, nove okužbe niso naraščale bistveno bolj kot tam, kjer je bila stopnja cepljenj višja.

Razlog naj bi bil, da cepljenje zavračajo predvsem na jugu ZDA, kjer je topleje in se ljudje lahko varneje družijo na prostem, nekaj pa je opravila naravna imuniteta, ki jo imajo tisti, ki so preboleli covid-19. Ljudje so tudi vse bolj prepričani, da je epidemije konec. Po eni od anket kar 51 odstotkov prebivalcev Tennesseeja meni, da je tako.

Vendar ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) opozarja, da epidemije bolezni covid-19 še ni konec, in tisti, ki niso cepljeni, so še naprej ogroženi, kar najbolj velja za ljudi srednjih let in starejše.

Število okužb opazneje narašča tam, kjer je manj cepljenih

V ZDA je zdaj začelo število okužb spet opaznejše naraščati tam, kjer je manj cepljenj. Na drugi strani je okrožje Marin pri San Franciscu, kjer so cepili 90 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let, in so imeli v zadnjih tednih povprečno le po tri nove okužbe na dan.

Misuri je zvezna država v ZDA, kjer novi primeri najbolj naraščajo, in to predvsem na republikanskem podeželju, kjer ljudje zavračajo cepljenje. V večjih mestih, kot so St. Louis, Kansas City in Columbia, primeri naraščajo počasneje.

Liberalna okrožja po ZDA ponekod pretiravajo z ukrepi proti novemu koronavirusu, vendar republikanska okrožja virusa še vedno ne jemljejo dovolj resno. Še posebej nevarna je različica virusa delta. Cepiva so proti njej učinkovita, vendar se delta med tistimi, ki niso cepljeni, širi hitreje kot prejšnje različice.

Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa se je z novim koronavirusom v ZDA doslej okužilo 33,6 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo skoraj 604 tisoč. V ponedeljek so v ZDA potrdili približno 3.500 novih okužb in 75 smrti zaradi novega koronavirusa.

Javid: Vsako rahljanje protikoronskih ukrepov bo nepovratno

Novi britanski minister za zdravje Sajid Javid pa je danes izjavil, da je čimprejšnja odprava epidemioloških omejitev njegova "absolutna prioriteta", ker pa bo vsako rahljanje ukrepov "nepovratno", je pozval k previdnosti. Pozneje je v poslanski zbornici napovedal, da namerava britanska vlada vse protikoronske ukrepe za Anglijo odpraviti 19. julija.

Britanske oblasti so namreč sprva načrtovale, da bodo protikoronske omejitve odpravili po 21. juniju, vendar se to zaradi širjenja različice delta, ki so jo najprej potrdili v Indiji, še ni zgodilo. Britanski premier Boris Johnson je nato napovedal, da bodo ukrepe sproščali 19. julija, a da bodo na podlagi podatkov o okužbah preučili možnost, ali se to lahko zgodi dva tedna prej.

Ne spreglejte