Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 5. 2018,
16.51

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

Natisni članek

splav ZDA Donald Trump

Petek, 18. 5. 2018, 16.51

5 let, 11 mesecev

V ZDA zdravstvenim ustanovam odvzeli proračunska sredstva za splave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

Zdravstvo. Statistika. Zdravstvo v številkah. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ameriško ministrstvo za zdravstvo uvaja nova pravila proti splavu, po katerih bo odvzelo proračunska sredstva vsem zdravstvenim ustanovam, v katerih je mogoče opraviti umetno prekinitev nosečnosti. Proračunska sredstva bodo ukinili tudi klinikam, kjer bodo izdajali napotnice za splave.

Nova politika, ki bo po poročanju ameriških medijev objavljena danes, bo sprožila odzive in tožbe zagovornikov pravice do splava. Nasprotniki predsednika ZDA Donalda Trumpa menijo, da gre za poskus vzpodbujanja konservativnih volivcev k večji udeležbi na jesenskih kongresnih volitvah. Ukrep bo sicer obenem podobno vplival na nasprotno stran.

Splav je v ZDA dovoljen in zakonit postopek, vendar pa je kongres prepovedal porabo zveznih proračunskih sredstev v ta namen. Poraba sredstev za načrtovanje družine, razen splava, je dovoljena, nov ukrep Trumpovega ministrstva za zdravstvo pa pomeni prepoved proračunskih sredstev tudi za vse preostale dejavnosti, povezane z načrtovanjem družine, če v isti kliniki opravljajo tudi splave.

Elektronska cigareta
Novice V ZDA zaznali prvo smrtno žrtev elektronske cigarete

Po novem se o splavu več niti ne bo smelo govoriti kot o možnosti za načrtovanje družine, če želi zdravstvena ustanova ohraniti zvezna proračunska sredstva. Takšno politiko je uvedel že republikanski predsednik Ronald Reagan, demokratski predsednik Bill Clinton pa jo je ukinil.

S praktičnega vidika ukrep pomeni odvzem proračunskih sredstev organizaciji Načrtovano starševstvo, ki ženskam v ZDA pomaga pri umetni prekinitvi nosečnosti s svojimi klinikami. Te klinike prejemajo proračunska sredstva, vendar le za vse druge dejavnosti načrtovanja družine, ki ne vključujejo splava.

Kongresni republikanci so doslej večkrat ta sredstva poskušali odvzeti, vendar demokrati tega niso dovolili. Trumpova vlada zato poskuša doseči enako po ovinku, ker bo klinike težko fizično razdeliti oziroma dejavnosti za izvedbo umetne prekinitve nosečnosti preseliti v drug ločen objekt.

Iz zveznega proračuna za načrtovanje družine namenijo okoli 260 milijonov dolarjev na leto.

Ne spreglejte