Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
9.55

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

7

Natisni članek

polarni mraz ZDA mraz Chicago

Četrtek, 31. 1. 2019, 9.55

5 let, 2 meseca

V ZDA bolj mrzlo kot na Antarktiki: V Chicagu izmerili -30 stopinj Celzija #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

7

Val polarnega mraza, ki je zajel srednji zahod ZDA, se danes pomika proti vzhodu. Trenutno so temperature tam še vedno nižje kot na Antarktiki. Zaradi mraza so prizemljena letala, zaprte šole, podjetja in trgovine. Po poročanju ameriških medijev je ekstremno vreme do zdaj zahtevalo 12 smrtnih žrtev.

Izreden mraz, ki je posledica pritoka arktičnega zraka s severa, je poskrbel za nenavadne pojave - s površine jezera Michigan se dviga meglica, velik del Niagarskih slapov je vkovan v led, po reki, ki teče skozi središče Chicaga, pa plavajo veliki kosi ledu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Chicagu, ki je ravno na sredini polarnega vala, so izmerili drugo najnižjo temperaturo v zgodovini, pričakujejo pa, da bodo danes zjutraj po krajevnem času podrli rekord.

V sredo izmerili -30 stopinj Celzija

Chicago | Foto: Reuters Foto: Reuters Po napovedih vremenoslovcev bo mraz vrhunec dosegel v noči na četrtek po krajevnem času. V tretjem največjem mestu v ZDA so v sredo izmerili minus 30 stopinj Celzija, vendar je bil zaradi vetra občutek mraza kot pri minus 50. Bilo je hladneje kot na Aljaski in celo bolj mrzlo kot na nekaterih območjih Antarktike.

Na chicaškem letališču O'Hare, pomembnem vozlišču v tem delu ZDA, so imeli uslužbenci veliko težav z delovno opremo, ki je zmrzovala. Na prostem so lahko ostali le 15 minut naenkrat, zaradi česar so nastajale zamude pri poletih.

Fotogalerija
1 / 9

Odpovedali več kot tisoč poletov

Na dveh chicaških letališčih so odpovedali več kot 1.800 poletov, tudi železniška družba Amtrak je odpovedala številne vlake iz vetrovnega mesta.

Oblasti pozivajo prebivalce, naj ostanejo doma. Posebej ogroženi so brezdomci. Po Chicagu krožijo avtobusi, opremljeni z medicinskimi sestrami in toplo hrano, ki pobirajo s cest brezdomce. Župani pozivajo someščane, naj poskrbijo za ostarele, nemočne in brezdomce, pa tudi živali.

Ameriška pošta je ustavila dostavo pošiljk v delih Indiane, Michigana, Illinoisa, Ohia, Iowe, Severne in Južne Dakote ter Nebraske, še poroča AFP.

 

Sneg ohromil Köln in Bonn

Močno sneženje je ohromilo tudi dve evropski mesti - Köln in Bonn. Med drugim je bil za dve uri prekinjen promet na mednarodnem letališču Köln/Bonn. Sneg je botroval tudi več prometnim nesrečam, zaradi katerih so na cestah nastale več kilometrov dolge kolone.

Na letališču so odpovedali najmanj devet letov, promet je bil prekinjen za dve uri.

Ne spreglejte