Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
10.23

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

zapor Kenneth Eugene Smith dušikov oksid usmrtitev ZDA

Četrtek, 25. 1. 2024, 10.23

3 mesece, 1 teden

V ZDA bodo danes izvedli prvo usmrtitev z dušikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79
Kenneth Eugen Smith | Kennetha Eugena Smitha bodo danes usmrtili v zaporu Holman v kraju Atmore v Alabami. | Foto Reuters

Kennetha Eugena Smitha bodo danes usmrtili v zaporu Holman v kraju Atmore v Alabami.

Foto: Reuters

Ameriško vrhovno sodišče je odločilo, da ne bo ustavilo za danes načrtovane usmrtitve Kennetha Eugena Smitha z dušikovim plinom v zvezni državi Alabama. Pomisleki obrambe in opozorila Združenih narodov, da bi prva uporaba te nepreverjene metode lahko pomenila kruto kaznovanje, niso zalegla. Smitha naj bi tako danes usmrtili v zaporu Holman.

Tako ZN kot organizacija za človekove pravice Amnesty International so ameriške oblasti opozorili, da bi uporaba nove in nepreverjene usmrtitve z dušikom lahko pomenila mučenje ter kruto kaznovanje. Pozvali so jih, naj usmrtitev Kennetha Eugena Smitha prekličejo in naj se v prihodnje vzdržijo vseh drugih usmrtitev na ta način.

Smithovi odvetniki so na sodišču v Alabami pred tem dokazali teoretično tveganje bolečine in trpljenja obsojenca med usmrtitvijo, vendar je sodnik Austin Huffaker njihove argumente zavrnil. Kot je dejal, namreč to tveganje ne pomeni ustavne kršitve, poleg tega pa 58-letnemu Smithu, ki je leta 1988 s sostorilcem umoril ženo pridigarja, ni bila zagotovljena neboleča smrt.

Pomisleke sta v sredo zavrnila tudi vrhovno in nato še pritožbeno sodišče. To ni moglo dokazati, da bi to pomenilo neobičajno in kruto kaznovanje, piše v sodbi. Smitha bodo tako danes usmrtili v zaporu Holman v kraju Atmore v Alabami. Za izvršitev kazni imajo na voljo 30-urno časovno okno, ki se je začelo ob 7. uri po srednjeevropskem času, poročajo tuje tiskovne agencije.

Namesto zraka vdihuje dušik, dokler ne umre

Pri usmrtitvi z dušikom obsojencu na obraz nadenejo masko, prek katere namesto zraka vdihuje dušik, dokler ne umre. ZN so prejšnji teden izrazili zaskrbljenost, ker sta to metodo nedavno odobrili tudi zvezni državi Misisipi in Oklahoma. Vendar bo Alabama prva, ki bo tako usmrtitev tudi izvedla.

Smitha so hoteli leta 2022 usmrtiti z injekcijo, vendar mu zaporniško osebje ni moglo vstaviti infuzije v žilo. Potem ko je več ur ležal na mizi za usmrtitev, so ga odpeljali nazaj v celico. Lani so sicer v ZDA izvedli 24 usmrtitev, vse s smrtonosno injekcijo.

Ne spreglejte