Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2024,
10.14

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Natisni članek

napad okupacija vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 8. 6. 2024, 10.14

1 teden, 5 dni

V ukrajinskih napadih v Lugansku in Hersonu po ruskih navedbah ubitih 26 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95
Lugansk | Po navedbah proruskega guvernerja regije Leonida Pasečnika je bilo mesto Lugansk v petek zjutraj tarča obsežnega raketnega napada, pri tem pa se je zrušil del stanovanjskega bloka.  | Foto Reuters

Po navedbah proruskega guvernerja regije Leonida Pasečnika je bilo mesto Lugansk v petek zjutraj tarča obsežnega raketnega napada, pri tem pa se je zrušil del stanovanjskega bloka.

Foto: Reuters

V ukrajinskih napadih na dele regij Lugansk in Herson, ki sta pod ruskim nadzorom, so v petek ubili 26 ljudi, še več deset ljudi je bilo ranjenih, so sporočile tamkajšnje proruske oblasti. V enem od napadov naj bi uničili trgovino v vasi Sadove na jugu regije Herson, v kateri je bilo veliko ljudi.

Omenjeni regiji sta med štirimi, za katere Rusija trdi, da si jih je septembra 2022 priključila, čeprav jih nima pod popolnim nadzorom, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

O napadu na trgovino v vasi Sadove je na Telegramu poročal proruski guverner regije Herson Vladimir Saldo. Kot je zapisal, je raketa himars priletela v trgovino kmalu za tem, ko so stanovalci sosednjih stavb prihiteli na pomoč žrtvam predhodnega napada. Pri tem naj bi skupno umrlo 22 ljudi, 15 je bilo ranjenih.

Proruski guverner Saldo: To je podlo!

Saldo je ob tem obsodil podlo pobijanje civilistov z orožjem, ki ga Ukrajini pošiljajo zahodne države.

Pred tem so proruske oblasti v regiji Lugansk poročale o ukrajinskem raketnem napadu na stanovanjski blok v istoimenskem glavnem mestu regije, pri čemer naj bi ubili štiri ljudi, več kot 40 naj bi jih ranili.

Po navedbah proruskega guvernerja regije Leonida Pasečnika je bilo mesto Lugansk v petek zjutraj tarča obsežnega raketnega napada, pri tem se je zrušil del stanovanjskega bloka. "Zdravstveno oskrbo je prejelo 46 ljudi, od tega je pri desetih stanje zelo resno," je sporočila zdravstvena ministrica regije Natalija Paščenko. Med ranjenimi naj bi bili tudi trije najstniki in osemletnik.

V napadih v Lugansku je bilo po navedbah guvernerja Pasečnika poškodovanih skupno 33 stanovanjskih blokov ter tudi dve šoli, trije vrtci in srednja šola.

Ruski tank
Novice Soočenje ruskega tanka in ukrajinskega drona: bilo je brez usmiljenja #video

Rusko obrambno ministrstvo obtožuje Ukrajino, da z zahodnim orožjem cilja na območja s civilisti. "Štiri ameriške rakete je sestrelila ruska zračna obramba. Ena raketa je zadela dva stanovanjska bloka," je sporočilo.

Moskva ob tem poroča o novih pridobitvah na ukrajinski fronti. Ruska vojska je v petek sporočila, da je zavzela še eno vas v delno zasedeni regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, kjer ruske oborožene sile izkoriščajo svojo prednost pred oslabljeno ukrajinsko obrambo in zlagoma napredujejo.

Po navedbah ruskega predsednika Vladimirja Putina je ruska vojska od začetka letošnjega leta osvojila 47 ukrajinskih mest in vasi.

Evropska komisija, EU, zastava
Novice Evropska komisija: Ukrajina in Moldavija sta izpolnili vse pogoje za začetek pristopnih pogajanj
Jens Stoltenberg na Švedskem
Novice Stoltenberg: Države Nata niso neposredno vojaško ogrožene
Vladimir Putin
Novice Razburjeni Putin zmerjal prisotne in grozil z jedrskim orožjem #vide
Ukrajinski vojak z dronom
Novice Nov napad na rafinerijo v Rusiji: izbruhnil ogromen požar
Ne spreglejte