Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2024,
8.36

Osveženo pred

3 ure, 23 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Natisni članek

pomoč vojska zmaga Evropska unija Ukrajina Volodimir Zelenski

Četrtek, 17. 10. 2024, 8.36

3 ure, 23 minut

Vojna v Ukrajini

V Ukrajino namenjenih 49 rabljenih bojnih tankov iz Avstralije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,03
Abrams tank. ZDA. M1A1 Abrams. | Zelenski je ob sredini predstavitvi načrta v Kijevu Zahod pozval k dodatni pomoči in odpravi omejitev pri uporabi njihovega orožja za napade na rusko ozemlje. | Foto Reuters

Zelenski je ob sredini predstavitvi načrta v Kijevu Zahod pozval k dodatni pomoči in odpravi omejitev pri uporabi njihovega orožja za napade na rusko ozemlje.

Foto: Reuters

Avstralija bo Ukrajini podarila 49 starih ameriških bojnih tankov M1A1 Abrams, je v četrtek pred zasedanjem Nata v Bruslju sporočil avstralski obrambni minister.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

8.25 Avstralija bo Ukrajini podarila 49 bojnih tankov 
7.15 Biden v pogovoru z Zelenskim napovedal skoraj pol milijarde dodatne vojaške pomoči Ukrajini
6.45 Obrambni ministri Nata danes tudi o ukrajinskem načrtu za zmago
6.00 Zelenski bo v Bruslju predstavil načrt za zmago 

8.25 Avstralija bo Ukrajini podarila 49 bojnih tankov 

"Stojimo ob Ukrajini v njenem boju proti ruski nezakoniti invaziji," je dejal avstralski obrambni minister Pat Conroy ob novici, da bodo Ukrajini podarili stare, a prenovljene tanke. 

Ti 60-tonski tanki, opremljeni s 120-milimetrskim topom, so bili izdelani med letoma 1985 in 1993 in so bili prenovljeni, preden jih je sredi leta 2000 kupila Canberra. Za predajo starih tankov v "tretjo državo" je Avstralija zahtevala dovoljenje Združenih držav Amerike v skladu s predpisi o mednarodnem prometu z orožjem (ITAR).

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pobudo pozdravil in na omrežju X izrazil hvaležnost Avstraliji. Ukrajina je septembra 2023 prejela prvo serijo rabljenih tankov M1A1 Abrams, ki so jih dostavile ZDA.

V začetku leta je avstralska vlada sporočila, da ne bo odgovorila na zahtevo iz Kijeva za dobavo starih helikopterjev MRH90 Taipan, češ da niso več sposobni za letenje. Zadnji avstralski paket je vreden 245 milijonov avstralskih dolarjev (150 milijonov evrov). S tem je skupna avstralska vojaška pomoč Ukrajini od ruske invazije leta 2022 znašala 1,3 milijarde avstralskih dolarjev (798 milijonov evrov), celotna avstralska podpora pa 1,5 milijarde avstralskih dolarjev (921 milijonov evrov).

7.15 Biden v pogovoru z Zelenskim napovedal skoraj pol milijarde dodatne vojaške pomoči Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo v telefonskem pogovoru ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu napovedal 425 milijonov dolarjev vredno dodatno vojaško pomoč, je sporočila Bela hiša. Gre predvsem za sisteme zračne obrambe in topništvo.

ZDA nameravajo Ukrajini v prihodnjih mesecih zagotoviti več deset sistemov zračne obrambe z več sto raketami, dodatne topniške sisteme, znatne količine streliva ter več tisoč dodatnih oklepnih vozil, je sporočila Bela hiša.

Biden namerava novembra organizirati virtualno srečanje kontaktne skupine za obrambo Ukrajine na ravni voditeljev. To srečanje je bilo načrtovano za 12. oktober v ameriški bazi Ramstein, vendar ga je moral Biden zaradi orkana Milton odpovedati.

Biden danes potuje v Nemčijo, kjer se bo srečal z nemškimi voditelji na temo Ukrajine in Bližnjega vzhoda. Načrtovani obisk v Angoli, kamor naj bi Biden odpotoval po Nemčiji, so prestavili na prvi teden decembra.

Bela hiša je še sporočila, da je Zelenski Bidna seznanil z načrtom za zmago proti Rusiji, kar je Biden vzel na znanje in napovedal nadaljnja posvetovanja. Odločitve o zeleni luči za ukrajinske napade globoko v rusko ozemlje z zahodnim orožjem tako še ni.

ZDA so doslej Ukrajini zagotovile okrog 175 milijard dolarjev vredno vojaško in gospodarsko pomoč. Zmaga republikanca Donalda Trumpa na novembrskih predsedniških volitvah bi nadaljevanje te pomoči postavila pod vprašaj.

6.45 Obrambni ministri Nata danes tudi o ukrajinskem načrtu za zmago

Na zasedanju v Bruslju se bodo danes sestali obrambni ministri članic Nata, ki se bodo med drugim posvetili podpori Ukrajini. Govorili naj bi tudi o načrtu za zmago Ukrajine predsednika Volodimirja Zelenskega, ki se bo po napovedih danes tudi pridružil ministrom na srečanju. Zasedanja se prvič udeležuje novi obrambni minister Borut Sajovic.

Kot je napovedal Rutte, ki bo prvič od prevzema položaja generalnega sekretarja vodil zasedanje, bo beseda tekla tudi o načrtu za zmago Ukrajine proti ruski agresiji, ki ga je v sredo v ukrajinskem parlamentu predstavil Zelenski. Pri tem je kot eno ključnih prioritet načrta izpostavil članstvo Ukrajine v Natu.

Zelenski, ki bo pred tem danes v Bruslju sodeloval na vrhu EU, se bo popoldne udeležil zasedanja obrambnih ministrov na sedežu Nata, so sporočili pri zavezništvu.

V okviru zasedanja bo drevi potekala delovna večerja v formatu Sveta Nato-Ukrajina, na kateri bo ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov predstavil aktualno stanje v Ukrajini in nujne potrebe države.

Prvi dan srečanja se bodo obrambni ministri zavezništva sestali tudi z indo-pacifiškimi partnerji z Japonske, iz Južne Koreje, Avstralije in Nove Zelandije, kar bo prvo srečanje ministrov na tej ravni v zgodovini Nata.

Prisoten bo tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Razprava bo osredotočena na varnostne razmere v obeh regijah in na priložnosti za poglobitev medsebojnega sodelovanja, je sporočilo ministrstvo za obrambo.

Ministri Nata bodo nato v petek razpravljali še o krepitvi odvračalne in obrambne drže zavezništva.

6.00 Zelenski bo v Bruslju predstavil načrt za zmago 

Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju razpravljali o nadaljnji podpori Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo, pri čemer jim bo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavil tudi svoj načrt za zmago v vojni z Rusijo. Vrh EU ima na dnevnem redu še zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu in upravljanje migracij.

Zelenski se bo danes zasedanja Evropskega sveta tretjič od začetka ruske invazije udeležil osebno in kolegom iz članic unije predstavil svoj načrt za zmago Ukrajine v vojni. Eno bistvenih prioritet načrta predstavlja vabilo Ukrajini za članstvo v Natu. 

Voditelji članic, med njimi premier Robert Golob, se bodo predvidoma posvetili predvsem vojaški in finančni podpori Kijevu. Pričakovati je, da bodo govorili tudi o predlogu za posojilo Ukrajini v višini do 35 milijard evrov.

Na dnevnem redu imajo še zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu, o čemer so že v sredo razpravljali z voditelji šestih zalivskih držav. V skupni izjavi so pozvali k prekinitvi ognja v Gazi in Libanonu, pa tudi k miru v Ukrajini.

Konflikta v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu med drugim pomembno vplivata na notranjo varnost v državah članicah in njihove odločitve na področju migracij, ki naj bi bile najobčutljivejša tema zasedanja. Pričakovati je, da bodo v središču razprave prizadevanja za izboljšanje stanja na področju vračanja zavrnjenih migrantov v države izvora.

Krajšo razpravo bodo opravili še o krepitvi konkurenčnosti evropskega gospodarstva, ki pa bo služila predvsem kot priprava na neformalno zasedanje na to temo v Budimpešti 8. novembra.

Volodimir Zelenski, Dubrovnik
Novice Zelenski v Dubrovniku izpostavil načrt za konec vojne v Ukrajini in pozval Evropo k enotnosti
Vladimir Putin
Novice Vladimir Putin ob obletnici priključitve zasedenih regij znova o doseganju vseh ciljev v Ukrajini
Joe Biden in Volodimir Zelenski
Novice Biden obljubil Zelenskemu, da bo v vojni z Rusijo zmagala Ukrajina
Predsednik Rusije
Novice Putin znova zagrozil z uporabo jedrskega orožja
Ne spreglejte