Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2024,
8.01

Osveženo pred

2 uri, 11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
letala Rusija Ukrajina jedrska elektrarna

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2024, 8.01

2 uri, 11 minut

V Ukrajini so zaradi ruskih napadov zaustavili delovanje štirih reaktorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Zaporožje, nuklearka |  Največja ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju je sicer pod nadzorom ruskih sil in ne deluje. Grossi je napovedal nov obisk nuklearke v Zaporožju. | Foto Reuters

Največja ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju je sicer pod nadzorom ruskih sil in ne deluje. Grossi je napovedal nov obisk nuklearke v Zaporožju.

Foto: Reuters

Zaradi ruskih zračnih napadov je Ukrajina ta teden začasno ustavila delovanje štirih reaktorjev, o čemer je Kijev obvestil tudi Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). Rusija nadaljuje napade, pri čemer je med drugim v napadih v Sumiju ranila več ljudi. Iz Ukrajine poročajo še o strmoglavljenju letala F-16, pri čemer je umrl pilot.

Med močnim ruskim zračnim napadom v ponedeljek so morale ukrajinske oblasti iz omrežja izključiti tri reaktorje v jedrski elektrarni Rivne. Zaradi tega se je okrepila proizvodnja v jedrski elektrarni na jugu Ukrajine, a so morali zaradi nihanja napetosti v omrežju kasneje izklopiti enega od reaktorjev te elektrarne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zelo sem zaskrbljen zaradi vse večje ranljivosti ukrajinske energetske infrastrukture in morebitnega vpliva, ki bi ga to lahko imelo na varnost delujočih jedrskih elektrarn v Ukrajini," je dejal generalni direktor IAEA Rafael Grossi.

Rusija je z bombardiranjem že uničila ali poškodovala številne termo- in hidroelektrarne. Jedrskih elektrarn, ki so pod ukrajinskim nadzorom, ni napadala, vendar nanje vplivajo nihanja v električnem omrežju.

Ruske sile nadaljujejo napade tudi na druga območja Ukrajine. Najmanj trije ljudje so bili v četrtek ranjeni v napadu na kraj Seredina-Buda v regiji Sumi, o ranjenih poročajo tudi iz istoimenske prestolnice regije, poroča ukrajinski portal Kyiv Independent.

Ukrajina je medtem izgubila novo bojno letalo F-16, je v četrtek potrdila vojska. Ameriško bojno letalo je strmoglavilo v ponedeljek, medtem ko je sodelovalo pri odbijanju obsežnega ruskega napada. Pilot je umrl.

F-16
Novice Ukrajina izgubila bojno letalo F-16
Podmornica, Rusija
Novice Svarilo iz Rusije, ki ni bilo preslišano: skrbi jih bolj kot grožnje z jedrskim orožjem
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Zajeli smo več ruskih vojakov
Samuel Žbogar, Varnostni svet ZN
Novice Žbogar v Varnostnem svetu ZN pozval k pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini
Ne spreglejte