Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2024,
10.20

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,05

Natisni članek

Natisni članek

požar Seul Južna Koreja

Ponedeljek, 24. 6. 2024, 10.20

3 mesece

V tovarni litijevih baterij izbruhnil ogromen požar: gasilci našli 22 trupel #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,05

V tovarni litijevih baterij v Južni Koreji je izbruhnil velik požar, v katerem je umrlo najmanj 22 ljudi, poroča Reuters - večinoma je šlo za delavce s Kitajske. Gasilci so uspeli rešiti približno 80 od več kot 100 ljudi, ki so v času izbruha požara delali v tovarni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Požar je izbruhnil v tovarni litijevih baterij, ki je v lasti južnokorejskega proizvajalca baterij Aricell v mestu Hwaseongu, južno od prestolnice Seul. Zagorelo naj bi po tem, ko je v skladišču eksplodiral niz baterijskih celic, je pojasnil gasilec Kim Jin-young.

Med 22 smrtnimi žrtvami je bilo 20 delavcev iz tujine, med njimi 18 kitajskih državljanov, eden iz Laosa, enega pa še niso identificirali. "Večina trupel je tako hudo ožgana, da jih bo težko identificirati," je povedal predstavnik gasilcev. Dodal je, da eno osebo še vedno pogrešajo.

Fotogalerija
1
 / 4

V tovarni je v času, ko je izbruhnil požar, delalo več kot 100 ljudi. Požar je izbruhnil po nizu eksplozij v drugem nadstropju tovarne južnokorejskega podjetja Aricell, kjer preverjajo in pakirajo litijeve baterije. Te so zelo eksplozivne, v primeru vžiga gorijo izredno hitro in lahko povzročijo požare, ki jih je težko obvladati s pomočjo običajnih metod gašenja. Ogenj so tako po navedbah predstavnika gasilcev gasili s suhim peskom.

Prve preiskave kažejo, da se je požar razširil v zgolj nekaj sekundah, tovarno pa so hitro preplavili strupeni hlapi. "Domnevamo, da so žrtve v kratkem času vdihnile velike količine strupenih hlapov, zaradi katerih so hitro izgubile zavest in se zadušile", so še sporočili južnokorejski gasilci.

V požaru je posredovalo na desetine gasilskih vozil. Predsednik države Yoon Suk-yeol je obiskal prizorišče tragične nesreče in izdal nujna navodila oblastem, naj mobilizirajo vse razpoložljivo osebje in opremo, ter se osredotočijo na iskanje in reševanje ljudi, so sporočili iz njegovega urada. Odredil je tudi, da morajo po vsej Južni Koreji preveriti podobne tovarne, ki ravnajo s kemikalijami, in "sprejeti ukrepe, ki bodo preprečili, da bi se takšne nesreče ponovile".

Šlo je namreč za eno od najhujših tovrstnih nesreč v Južni Koreji. Najsmrtonosnejša pred današnjim požarom je bila nesreča v kemični tovarni v mestu Yeosu na skrajnem jugu države, v kateri je leta 1989 umrlo 16 ljudi.

Južna Koreja sicer velja za glavnega proizvajalca baterij, tudi tistih, ki se uporabljajo v električnih vozilih. Njeni proizvajalci baterij oskrbujejo proizvajalce električnih vozil po vsem svetu, vključno s Teslo.

Požar, gasilci, Čile
Novice Požar v Turčiji: 11 mrtvih, 78 ranjenih. Zgorelo tudi veliko živali.
Gasilci
Novice Požar v Kranju: 80 ljudi evakuirali, trije so potrebovali zdravniško pomoč
požar
Novice Z jahte izstrelili ognjemet in na otoku zanetili požar
Požar na strehi v Nemčiji
Novice Po požaru na območju Litije zdravniško pomoč iskalo sedem oseb
Ne spreglejte