Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2024,
19.43

Osveženo pred

5 dni, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

Natisni članek

žrtve Hrvaška Grčija Turčija požar

Petek, 21. 6. 2024, 19.43

5 dni, 23 ur

Požar v Turčiji: 11 mrtvih, 78 ranjenih. Zgorelo tudi veliko živali.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32
Požar, gasilci, Čile | V požaru na jugovzhodu Turčije je umrlo najmanj 11 ljudi.  | Foto Guliverimage

V požaru na jugovzhodu Turčije je umrlo najmanj 11 ljudi.

Foto: Guliverimage

V požaru nizkega rastlinja, ki ga je veter razširil v več vasi na jugovzhodu Turčije, je umrlo najmanj enajst ljudi, na desetine pa je bilo poškodovanih. S požari se danes bori tudi Grčija, zaradi visokih temperatur, ki se gibajo okoli 39 stopinj Celzija, pa na nevarnost požarov opozarjajo tudi na Hrvaškem.

Turški minister za zdravje Fahrettin Koca je poročal o enajstih smrtih žrtvah in 78 ranjenih, od katerih so morali pet ljudi sprejeti na intenzivno nego. 

V požaru je zgorelo tudi na desetine koz, ovac in oslov, ki ležijo v požgani travi. 

Po besedah ​​notranjega ministra Alija Yerlikaya je požar izbruhnil pozno v četrtek zaradi kurjenja strnišča na območju, ki se nahaja približno trideset kilometrov južno od mesta Diyarbakir, kjer se temperature gibajo okoli 40 stopinj Celzija. Ognjeni zublji so se širili z vetrom in hitro zajeli pet vasi. Ponoči so požar sicer ukrotili, službe pa so zaradi bojazni, da bi se požar znova razplamtel, danes še na terenu, je dejal minister.

V Grčiji evakuacija prebivalcev 

Tudi Grčija se danes bori z več gozdnimi požari, ki jih podžigajo nevihtni vetrovi. Več deset gasilcev s pomočjo osmih letal je bilo napotenih v regije Achaia in Ilia ter v bližino mesta Kranidi na polotoku Peloponez. Prebivalcem več vasi na teh območjih so naročili, naj zapustijo svoje domove.

Gozdni požari so v tej sredozemski državi pogosti, vendar so postali še bolj uničujoči, ko so poletja postala bolj vroča in suha, kar znanstveniki povezujejo s podnebnimi spremembami. "Hitrost vetra pogosto presega 95 kilometrov na uro, zaradi česar se letalo požaru ne more približati," je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik grške gasilske brigade Vasilis Vathrakogiannis. "Vse sile civilne zaščite so danes v pripravljenosti," je dodal, saj je v državi v nekaj urah izbruhnilo približno 45 gozdnih požarov. 

Hrvaška gasilska zveza: Povečana je nevarnost požarov na odprtih prostorih!

Po napovedih Državnega hidrometeorološkega zavoda je na Hrvaškem trenutno vrhunec vročinskega vala. Zaradi vremenskih razmer in velike količine suhe vegetacije je nevarnost požarov na odprtem prostoru velika v Dalmaciji, zelo velika pa na območju Neretve, Mljeta in Lastova, je sporočila hrvaška gasilska zveza.

Ruska zastava
Novice V Švici preiskujejo ruskega agenta
Letalo
Novice Nov incident z Boeingom: potniško letalo zagorelo kmalu po vzletu #video

 

Ne spreglejte