Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
14.03

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Švica HSBC

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 14.03

4 leta, 2 meseca

V Švici vas čakajo denar in gore

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Švica je država, ki je najbolj privlačna za strokovnjake in usposobljene delavce iz tujine. Glavni švicarski prednosti sta denar in gore. Za alpsko državo sta se uvrstila Singapur in Kitajska.

Britanska mednarodna banka HSBC je že sedmo leto zapored naročila raziskavo The Expat Explorer Survey (sl. Poročilo o izseljencih), ki jo zanjo pripravlja podjetje YouGov. To je med letošnjim aprilom in majem anketiralo okoli 9.300 izseljencev v več kot stotih državah. Na lestvici je 34 držav, Slovenije ni med njimi.

Expats – visoko usposobljeni strokovnjaki Angleški izraz expats pove, da anketiranci niso priseljenci iz manj bogatih držav, ki iščejo srečo v obljubljenih deželah, ampak visoko usposobljeni strokovnjaki, ki trenutno delajo v tujini (številne je na to delovno mesto poslalo njihovo podjetje). Za ekonomske priseljence v angleščini uporabljajo izraz migrant workers ali immigrants. Danes je sicer svetovni dan izseljencev. Švico je na prvo mesto skupne lestvice, ki je seštevek ekonomske lestvice (stanje gospodarstva, plača …), lestvice preživljanja prostega časa (šport, razvedrilo, kulinarika …) in lestvice glede okolja za vzgojo otrok, pripeljalo zlasti zadovoljstvo izseljencev z gospodarskim položajem (drugo mestu na svetu) in s preživljanjem prostega časa (peto mesto). Glede vzgoje otrok je alpska država na desetem mestu.

Visoke plače, svež gorski zrak in smučanje 87 odstotkov izseljencev je zadovoljnih z gospodarskim položajem v Švici, 85 odstotkov pa jih pravi, da v Švici zaslužijo več kot doma. Veliko izseljencev toži nad visokimi življenjskimi stroški, toda več kot dve tretjine jih pravi, da imajo na razpolago več denarja, kot so ga imeli doma.

Poleg denarja izseljence privabljajo tudi čudovita narava ter možnosti za bolj zdravo in športno življenje. Vprašani so izpostavljali zlasti obiskovanje gora (pozimi in poleti), svež gorski zrak in smučanje. Če strnemo: Švica privablja tujce z denarjem in gorami. Med visoko usposobljenimi tujimi strokovnjaki, ki delajo v Švici, jih največ prihaja iz Velike Britanije (33 odstotkov), ZDA (11 odstotkov) in Nemčije (deset odstotkov).

Singapur je za tiste, ki poleg visoke plače cenijo tudi pestro kulinarično izbiro Na drugem mestu je Singapur. Izseljenci izpostavljajo zlasti visoko raven življenja in kulinariko, a se pritožujejo nad visokimi cenami. Ne ekonomski lestvici je mestna državica na tretjem mestu, na tretjem mestu je tudi na lestvici prostega časa. Ne lestvici, ki meri zadovoljstvo izseljencev s pogoji za vzgojo otrok, je na petem mestu. Za svojo novo delovno domovino si Singapur izberejo predvsem izseljenci iz sosednje Malezije (23 odstotkov), Indije (21 odstotkov) in Velike Britanije (17 odstotkov).

Na "bronastem" tretjem mestu je Kitajska. Država z največ prebivalci na svetu je prva na ekonomski lestvici, saj so tamkajšnji izseljenci zelo zadovoljni s položajem kitajskega gospodarstva. Precej slabše se je Kitajska odrezala glede možnosti, ki jih ponuja za kakovostno preživljanje prostega časa, saj je šele na 26. mestu. Višje je na lestvici vzgoje otrok – na 12. mestu. Med tujimi strokovnjaki jih največ, 18 odstotkov, prihaja iz Velike Britanije, po 14 odstotkov pa iz Hongkonga in Avstralije.

Nova Zelandija – dežela za vzgojo otrok in razvedrilo Odlično se je na lestvicah preživljanja prostega časa in vzgoje otrok uvrstila Nova Zelandija – saj je na obeh lestvicah čisto na vrhu. Uvrstitev na ekonomski lestvici, na kateri je šele na 22. mestu, ji je preprečila, da bi se na skupni lestvici uvrstila višje od šestega mesta.

ZDA, ki so obljubljena dežela za ekonomske priseljence, so glede zadovoljstva izseljenih strokovnjakov šele na presenetljivo nizkem 30. mestu. Na ekonomski lestvici so izseljenci ZDA postavili na 24. mesto, na lestvici preživljanja prostega časa na 25. mesto, na lestvici vzgoje otrok pa na 29. mesto. V največjem gospodarstvu na svetu je med visoko usposobljenimi izseljenci 25 Britancev, devet odstotkov Kanadčanov in osem odstotkov Indijcev.

Lestvica prvih deset:

- 1. Švica - 2. Singapur - 3. Kitajska - 4. Nemčija - 5. Bahrajn - 6. Nova Zelandija - 7. Tajska - 8. Tajvan - 9. Indija - 10. Hongkong

Uvrstitev posameznih zanimivejših držav:

- 11. Kanada - 12. Avstralija - 13. Katar - 15. Združeni arabski emirati - 17. Rusija - 18. Japonska - 23. Francija - 24. Španija - 25. Irska - 27. Nizozemska - 30. ZDA - 31. Italija - 32. Brazilija - 33. Velika Britanija - 34. Egipt

Ne spreglejte