Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2012,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Iran Izrael Sudan

Torek, 30. 10. 2012, 10.58

8 let

V Sudanu iranske bojne ladje pripravljene na spopad z Izraelom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po izraelskem napadu na sudansko tovarno orožja sta v sudanske ozemeljske vode priplula iranski rušilec Šahid Nahdi in nosilec helikopterjev Hark.

Uradni Teheran poudarja, da sta bojni ladji prišli v imenu miru in prijateljstva ter zato, da bi pomorske poti branili pred terorističnimi napadi. V Sudanu pa medtem navajajo, da je veliko eksplozijo v tovarni orožja povzročil izraelski zračni napad. V Izraelu napada do zdaj niso niti potrdili niti ovrgli. Znano pa je, da Izrael Sudan že dlje časa obtožuje sodelovanja s šiitskimi jihadisti iz Irana. Po izraelskih navedbah naj bi iz Sudana orožje tihotapili vse do Gaze in ga tam uporabljali za teroristične napade. Že leta 2008 naj bi bil namreč sklenjen dogovor, da lahko Iran pod svojim nadzorstvom v Kartumu proizvaja orožje.

Prejšnji torek je sosledje eksplozij povzročilo velik požar v tovarni orožja Jarmuk v južnem predelu sudanske prestolnice, Kartumu. Sudanskim gasilcem je požar v glavni tovarni streliva in lahkega orožja uspelo obvladati šele po dveh dnevih. V napadu sta umrla tudi dva človeka, zaradi njega pa se je Sudan že pritožil Varnostnemu svetu Združenih narodov.

V napadu naj bi bilo sodelovalo osem lovcev F-15I V primeru, da je napad, za katerega sicer še ni prevzel odgovornosti, res izvedel Izrael, je to zelo pomemben znak Iranu. Izraelskim lovcem – v napadu naj bi sodelovalo osem lovcev F-15I (štirje bombniki in štirje prestrezniki) – je namreč uspelo obiti tako egiptovsko kot sudansko zračno obrambo. Operacija naj bi trajala štiri ure, v tem času pa so Izraelski lovci opravili okrog 4.000 kilometrov. Če ti podatki držijo, gre za bombardiranje izraelskih zračnih sil, ki so ga te opravile najdlje od doma. To pa je treba jemati tudi kot nazorno opozorilo Iranu, ki je Izraelu sicer 200 kilometrov bližje kot Sudan.

Po navedbah New York Timesa naj bi se priprave za bombardiranje sudanske tovarne orožja začele že dve leti nazaj. Takrat so namreč agenti izraelske varnostne službe Mossad v dubajskem hotelu ubili glavnega trgovca z orožjem iz islamističnega gibanja Hamas.

Ne spreglejte