Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
17.01

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenija

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 17.01

8 let, 3 mesece

V srednji Evropi največ tujih naložb na Madžarskem, najmanj v Sloveniji

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med državami srednje in jugovzhodne Evrope sta glede na tuje neposredne investicije prepričljivo na prvem mestu Črna gora in Madžarska. Slovenija se je odrezala zelo slabo, saj je na zadnjem mestu.

Po podatkih študije Analiza stopenj in trendov tujih neposrednih investicij v državah jugovzhodne in srednje Evrope, ki jo je pripravil ljubljanski Inštitut za strateške rešitve (ISR), je imela med letoma 2003 in 2012 med državami srednje in jugovzhodne Evrope primerjalno največji delež tujih neposrednih investicij Črna gora.

Črna gora na prvem mestu zlasti zaradi privatizacije državnega premoženja V tej balkanski državi so tuje neposredne investicije v omenjenem obdobju sestavljale 19,5 odstotka njenega desetletnega bruto domačega proizvoda (BDP). Tuje naložbe so se precej okrepile po letu 2007, ko je Črna gora začela privatizirati državno premoženje. Črni gori sledi naša vzhodna soseda Madžarska, kjer so tuje neposredne investicije sestavljale 14,4 odstotka BDP v časovnem obdobju 2003−2012.

Dvojici najuspešnejših sledijo naslednje države:

Kosovo – 7,04 odstotka Srbija – 6,77 odstotka

Hrvaška – 4,86 odstotka

BiH – 4,73 odstotka

Makedonija – 4,7 odstotka

Češka – 4,19 odstotka

Poljska – 3,53 odstotka

Slovaška − 3,24 odstotka

V Sloveniji tuje naložbe rastejo do leta 2007, nato padec Čisto na repu lestvice ISR je Slovenija, ki je imela pičlih 1,76 odstotka tujih neposrednih investicij glede na desetletni BDP. V obdobju med letoma 2003 in 2012 je Slovenija zabeležila tuje neposredne investicije v višini 7,5 milijarde ameriških dolarjev (5,6 milijarde evrov).

Vrednost tujih neposrednih investicij je v Sloveniji rasla do leta 2007, od leta 2008 pa je začela upadati. Da je slovensko gospodarstvo z letom 2009 vstopilo v hudo recesijo, kažejo podatki Svetovne banke. Leta 2009 je namreč država zabeležila odliv tujih neposrednih investicij v višini 258,4 milijonov evrov.

Ovire tujim vlaganjem: prostorska zakonodaja, visoki davki, tog trg dela, sodstvo … Največ v Slovenijo vlagajo države članice EU. Na prvem mestu po višini naložb je Avstrija. Kot poudarja analiza ISR, so najbolj pogoste ovire za tuje vlagatelje v Sloveniji kompleksna in neučinkovita prostorska zakonodaja, visoki davki, toge razmere na trgu dela, slaba plačilna nedisciplina in neučinkovit sodni sistem. V zadnjem poročilu Svetovnega gospodarskega foruma o konkurenčnosti gospodarstva je Slovenija zasedla 62. mesto. V primerjavi z letom 2012 se je s tem njena uvrstitev na lestvici poslabšala, saj je bila leta 2012 po konkurenčnosti gospodarstva Slovenija na 56. mestu med 148 državami.

Ne spreglejte