Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 7. 2015,
9.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srebrenica Boris Pahor Madeleine Albright Aleksandar Vučić

Petek, 10. 7. 2015, 9.48

7 let, 12 mesecev

V Srebrenico prihajata princesa in kraljica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poleg Boruta Pahorja bodo v Srebrenici še Clinton, Albrightova, jordanska kraljica in britanska princesa.

Desetega avgusta 1995 je Madeleine Albright, tedaj ameriška veleposlanica pri Združenih narodih, na zaprti seji Varnostnega sveta Združenih narodov pokazala zračne fotografije vohunskega letala U-2, na katerih so bile vidne zaplate sveže izkopane zemlje. To je bil verjetno eden od prvih dokazov mednarodni javnosti o dogodkih v Srebrenici. Leto pozneje je Madeleine Albright obiskala eno od množičnih grobišč.

Jutri, 20 let pozneje, bo sodelovala na komemoraciji ob počastitvi srebreniškega pokola. Ob njej bo v ameriški delegaciji stal Bill Clinton, nekdanji ameriški predsednik v obdobju dogodkov v Srebrenici, ki mu številni očitajo, zakaj ni že prej podprl Natovega bombardiranja, s čemer bi lahko preprečili pokol v Srebrenici.

Dileme srbskega premierja Ameriška delegacija se mora ob prihodu na komemoracijo v Srebrenico soočati z vsaj delom krivde. Še večji delež krivde bo nosil srbski premier Alekdandar Vučić, ki se je tudi odločil, da bo prišel v Srebrenico, češ da je "Srbija pripravljena na spravo, ne pa na ponižanje".

Srbskega premierja javnost v njegovi odločitvi ne podpira popolnoma, zato si je še vedno pustil odprta vrata, da morebiti ne bo prišel zaradi "varnostnih razlogov".

Rusi nezaželeni Poleg Vučića je še nekaj gostov, ki dvigujejo prah. Organizacijski odbor je ruskemu veleposlaništvu poslal pismo, da v Srebrenici niso dobrodošli zaradi veta v Združenih narodih. Tako ni jasno, kdo sploh bo v ruski delegaciji.

Prav tako je veliko prahu dvignil napovedan prihod kosovskega zunanjega ministra Hašima Tačija, ki bo sploh prvič pripotoval v Bosno in Hercegovino. Veliko je bilo govora o prihodu Naserja Orića, poveljnika bosanskih enot v Srebrenici, ki ga je Švica pred tedni izročila Bosni v zvezi s sojenjem za vojne zločine. Orić se je odločil, da v Srebrenico ne bo prišel, da ne bi povzročal napetosti med Bošnjaki in Srbi.

Jordanska kraljica in britanska princesa Varnostnih težav pa nimajo drugi visoki gosti. Skupno pričakujejo 90 tujih delegacij. Prišli bodo vsi predsedniki držav v regiji. Slovenski Boris Pahor, hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, črnogorski predsednik Filip Vujanović in makedonski Đorđe Ivanov. V Bosni je že turški premier Ahmet Davutoglu, prišli bodo evropska komisarka za zunanje zadeve Federica Mogherini in zunanji ministri večine evropskih držav.

Med najvišje goste zagotovo spada tudi britanska princesa Anne, ki bo v Bosni dva dni in bo uradna predstavnica Velike Britanije. Posebna gostja je tudi jordanska kraljica Noor, žena pokojnega jordanskega kralja Huseina. Kraljica Noor je že v obdobju vojne veliko svojih humanitarnih misij usmerila v Bosno. Zelo dejavna je tudi v Mednarodni komisiji za pogrešane.

Angele Merkel na slovesnosti ne bo Vabilo za prihod na slovesnost je dobila tudi Angelina Jolie, a se je vsaj uradno ne bo udeležila, so pa pred dnevi na letališču v Los Angelesu opazili, da je nosila cvet Srebrenice, znak spomina na ubite.

Zato je zvezda bosanskih gostov brez dvoma Angela Merkel, ki pa je v Srebrenici sploh ne bo, saj je že končala svojo balkansko turnejo. V Bosni si je ogledala Spominsko galerijo Srebrenica v Sarajevu ter se pogovarjala s preživelimi. Sarajevčani so bili ob njenem obisku ganjeni.

Ne spreglejte