Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2019,
13.32

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

2

Natisni članek

Pedro Sanchez Španija prekop posmrtnih ostankov Francisco Franco

Četrtek, 24. 10. 2019, 13.32

4 leta, 6 mesecev

V Španiji pokopali posmrtne ostanke diktatorja Franca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

2

Prekop Francovih posmrtnih ostankov | Štirje Francovi sorodniki so krsto z njegovim balzamiranim truplom odnesli iz mavzoleja v vozilo, to jo je nato prepeljalo do helikopterja. | Foto Reuters

Štirje Francovi sorodniki so krsto z njegovim balzamiranim truplom odnesli iz mavzoleja v vozilo, to jo je nato prepeljalo do helikopterja.

Foto: Reuters

V Španiji so danes izkopali posmrtne ostanke diktatorja Francisca Franca iz velikega državnega mavzoleja pri Madridu. Prekopali so ga na bolj diskretno pokopališče severno od prestolnice, v grob, v katerem leži tudi njegova pokojna žena. Gre za ukrep socialistične vlade v iskanju sprave znotraj države zaradi krvave zgodovine.

Za prekop Francovega trupla se je španska socialistična vlada pod vodstvom Pedra Sancheza odločila, da bi Dolino padlih, kjer je diktator ležal doslej, preoblikovali v prostor narodne sprave. To je bila tudi ena od prednostnih nalog Sanchezove vlade, ki ne želi, da bi Španija še naprej poveličevala diktatorja, ki je po zmagi nacionalistov v krvavi državljanski vojni, ki je trajala od leta 1936 do leta 1939, državi vladal vse do svoje smrti leta 1975.

Franciso Franco grobnica
Novice Špansko vrhovno sodišče dovolilo prekop Francovih posmrtnih ostankov

Mavzolej so obiskovali privrženci skrajne desnice

Veličastni mavzolej v Dolini padlih, ki leži okoli 50 kilometrov severozahodno od Madrida, je namreč redno privabljal privržence skrajne desnice. Mavzolej, ki ga krasi 150 metrov visok križ, je dal postaviti prav Franco, prvotno pa je bil namenjen njegovim padlim soborcem v državljanski vojni. 

Po zmagi nacionalistov v krvavi državljanski vojni, ki je v Španiji trajala od leta 1936 do leta 1939, je Franco državi vladal vse do svoje smrti leta 1975. | Foto: Reuters Po zmagi nacionalistov v krvavi državljanski vojni, ki je v Španiji trajala od leta 1936 do leta 1939, je Franco državi vladal vse do svoje smrti leta 1975. Foto: Reuters

Med drugim so mavzolej gradili politični zaporniki, gre pa za enega od največjih množičnih grobišč v Evropi. V njem naj bi bili posmrtni ostanki več kot 30 tisoč padlih borcev obeh sprtih strani v državljanski vojni, ki jo je leta 1936 sprožil prav Franco z uporom proti izvoljeni republikanski vladi.

Francisco Franco
Novice Španski parlament potrdil izkop Francovih posmrtnih ostankov

Vprašanje prekopa Francovih posmrtnih ostankov sprožilo politične napetosti

Vprašanje prekopa Francovih posmrtnih ostankov je v Španiji sprožilo politične napetosti in spore pred sodišči. Na koncu je prejšnji mesec prekop odobrilo tudi vrhovno sodišče, ki je zavrnilo niz pritožb svojcev pokojnega diktatorja. Vlada se je nato odločila, da bodo prekop izvedli danes. Komentatorji to potezo povezujejo tudi z volitvami, ki bodo v Španiji 10. novembra.

Mavzolej, ki ga krasi 150 metrov visok križ, je dal postaviti prav Franco, prvotno pa je bil namenjen njegovim padlim soborcem v državljanski vojni. Mavzolej so med drugim gradili politični zaporniki. | Foto: Reuters Mavzolej, ki ga krasi 150 metrov visok križ, je dal postaviti prav Franco, prvotno pa je bil namenjen njegovim padlim soborcem v državljanski vojni. Mavzolej so med drugim gradili politični zaporniki. Foto: Reuters

Sanchez je sicer začetek prekopa Francovih posmrtnih ostankov pospremil z besedami, da gre za "veliko zmago za dostojanstvo, spomin, pravico in povračilo, s tem pa za špansko demokracijo".  Povedal je še, da odločitev za pokop končuje moralno ogorčenje zaradi poveličevanja diktatorja na javnem mestu.  "Vodi nas korak bližje k spravi in krepi našo demokracijo, ne le v naših očeh, ampak tudi v očeh sveta," je komentiral premier.

Prekop Francovih posmrtnih ostankov je minil brez večjega pompa, a po skrbno načrtovanem protokolu in zgolj v navzočnosti njegovih svojcev. Na kraju jih je 22, prisotna je tudi pravosodna ministrica Dolores Delgado. Novinarjem niso dovolili v bližino.

Hitlerjeva rojstna hiša
Novice Sodišče zavrnilo zahtevo nekdanje lastnice Hitlerjeve rojstne hiše po višji odškodnini

Fašističnega diktatorja so položili v grob, kjer leži njegova žena

Najprej so z grobnice, kjer je ležal, odstranili približno tono in pol težak kamen, nato pa tudi preperelo krsto s Francovim balzamiranim truplom. Osem njegovih sorodnikov jo je nato odneslo iz mavzoleja v vozilo, to pa jo je nato prepeljalo do vojaškega helikopterja, s tem pa nato na pokopališče Mingorrubio El Pardo severno od Madrida. Tam so krsto nato prav tako zgolj v prisotnosti njegovih svojcev pokopali v grob, kjer leži njegova pokojna žena.

Francisco Franco | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Pred pokopališčem se je zbralo tudi okoli 200 njegovih podpornikov, nekateri odeti v zastave iz njegovega obdobja, pri tem pa vzklikali gesla v podporo pokojnemu diktatorju. "Franco ne bo nikoli umrl. Prišel sem, da se mu zahvalim za vse, kar je naredil za nas," je povedal upokojenec iz Baskije Miguel Maria Martinez.

Španci so sicer zaradi prekopa Franca precej razdeljeni. Kot je v začetku meseca poročal časnik El Mundo, je ekshumacijo Franca podprlo 43 odstotkov vprašanjih, 32 odstotkov pa jih je bilo proti. Ostali so bili neodločeni.

Ne spreglejte