SiolNET. Novice Svet
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V šestih dneh srbske ceste vzele 15 mladih življenj

0,51

termometer

Srbija
Včeraj zvečer se je na cesti Šabac–Valjevo zgodila huda prometna nesreča, v kateri so umrli trije mladi ljudje, stari manj kot 21 let. Foto: Twitter

"Gre za mlade, perspektivne ljudi, študente, ki so šele začeli živeti," so zapisali na 24 sedam. V zadnjih šestih dneh je namreč na srbskih cestah življenje izgubilo 19 ljudi, od tega 15 mladih, starih manj kot 24 let. 

Včeraj zvečer se je na cesti Šabac–Valjevo zgodila huda prometna nesreča, v kateri so umrli trije mladi ljudje, stari manj kot 21 let. Prometna nesreča se je zgodila, ko je voznik v peugeotu 307 želel zamenjati vozni pas in trčil v tovorno vozilo. Ob močnem trku v tovornjak je vozilo zletelo s ceste, reševalci pa so ob prihodu na kraj nesreče lahko zabeležili samo še smrt. 

Le nekaj dni prej so v prometni nesreči pri Novem Pazarju umrli štirje fantje. Kot še pišejo srbski mediji, so srbske ceste v zadnjih dneh vzele 19 življenj, od tega 15 mladih, starih manj kot 24 let, v vsem letu pa 429. 

"Čeprav nekateri mladi vozniki vozijo, potem ko popijejo nekaj piv, se je treba zavedati, da ni vedno odvisno od tistega, ki vozilo vozi. Okoliščine se spreminjajo zaradi razmer, kot so dež, sneg, poledica," sporočajo srbski policisti. 

Vzrok za četrtino prometnih nesreč v Sloveniji je alkohol 

Enako v dneh pred prazniki, pa tudi sicer, opozarjajo slovenski policisti. Tudi na naših cestah beležimo preveč prometnih nesreč. Okrog četrtina prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi je povezana z alkoholom v prometu. Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja. Na Agenciji za varnost prometa poudarjajo, da so to najtežje prometne nesreče.

Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, voznik z 1,1 promila alkohola v krvi v primerjavi s treznim voznikom pa ima osemkrat večjo možnost za povzročitev prometne nesreče. 

Zakonsko je za običajne voznike kategorije B dovoljena stopnja alkohola 0,24 g/mg oz. 0,5 promila alkohola. Za voznike začetnike, poklicne voznike, učitelje vožnje in nekatere druge pa velja popolna treznost (0,0 alkohola). 

Koliko časa je alkohol v krvi?

V povprečju se 0,07 miligrama v litru izdihanega zraka (0,15 grama alkohola na kilogram krvi) razgrajuje eno uro. Če ste imeli opolnoči 0,95 miligrama v litru izdihanega zraka (2 grama alkohola na kilogram krvi), boste zjutraj ob 7. uri na poti v službo imeli še vedno 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka (1 gram alkohola na kilogram krvi), dopoldne pa še vedno nad 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka (0,5 grama) in boste še vedno "nevarnost" v prometu, so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve. 
Trčila osebno vozilo in potniški vlak Novice Pod vplivom alkohola zapeljal na tire, kjer ga je zadel vlak Praga alkohol Novice 29-letna voznica krepko napihala in še ugovarjala motorne sani sneg Novice Z motornimi sanmi povozil sedemletnega otroka VOZNIK alkohol Novice Akcija v Sloveniji: popolnoma treznih le 70 odstotkov voznikov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin