Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 10. 2023,
15.41

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

ustava zakon Republika Srbska Bosna in Hercegovina Milorad Dodik

Ponedeljek, 16. 10. 2023, 15.41

6 mesecev, 3 tedne

V Sarajevu začetek sojenja Dodiku zaradi nepriznavanja odločitev mednarodne skupnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Milorad Dodik | Dodik ob izrekanju o krivdi ni hotel vstati, češ da ga boli hrbet, kar je sodnica označila za nespoštovanje sodišča.  | Foto Reuters

Dodik ob izrekanju o krivdi ni hotel vstati, češ da ga boli hrbet, kar je sodnica označila za nespoštovanje sodišča.

Foto: Reuters

V Sarajevu se je danes začelo sojenje predsedniku Republike Srbske Miloradu Dodiku zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta. Dodik je uvodoma dejal, da ne razume obtožnice, sodnica pa je sporočila, da se je s tem izrekel za nedolžnega, poročajo mediji v BiH.

Državno tožilstvo Bosne in Hercegovine je sredi septembra vložilo obtožnico proti Miloradu Dodiku zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH, kar je pred kratkim postalo kaznivo dejanje.

Enako obtožnico je vložilo tudi proti direktorju uradnega lista te bosansko-hercegovske entitete Milošu Lukiću.

Na prvi obravnavi na sodišču v Sarajevu sta danes oba izjavila, da ne razumeta obtožnice. Sodnica je po njuni izjavi sporočila, da to pomeni, da sta se izrekla za nedolžna, poroča sarajevski portal Klix.

Dodik na sodišču zganjal cirkus

Dodik ob izrekanju o krivdi ni hotel vstati, češ da ga boli hrbet, kar je sodnica označila za nespoštovanje sodišča. Obenem je ugovarjal temu, da je dobil obtožnico, napisano v latinici, ne v cirilici, pripombe je imel tudi na to, da je bila na sodišču izobešena samo zastava BiH in bosansko-hercegovske entitete Federacije BiH, ne pa tudi Republike Srbske.

Politični vodja Srbov v BiH ne priznava Schmidtove avtoritete kot predstavnika mednarodne skupnosti, ker njegovega imenovanja leta 2021 zaradi zadržkov Rusije in Kitajske ni potrdil Varnostni svet ZN.

Napovedal je, da se bo na sojenju branil, čeprav meni, da je razsodba že sprejeta, in to pod vplivom ameriškega veleposlanika v BiH Michaela Murphyja, Schimdta in nekaterih predstavnikov zahodnih veleposlaništev.

Podpisal zakon o nepriznavanju odločitev

Dodik in Lukić sta bila obtožena, potem ko je predsednik Republike Srbske julija podpisal zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti, Lukić pa je dan pozneje to odločitev objavil v uradnem listu.

Parlament Republike Srbske je zakona o nepriznavanju odločitev ustavnega sodišče BiH in odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH sprejel konec junija. S tem se je odzval na odločitev ustavnega sodišča v Sarajevu, ki je pred tem spremenilo pravilnik tako, da sodelovanje srbskega ustavnega sodnika ne bo več potrebno pri sprejemanju odločitev.

Shodi v podporo Dodiku v Republiki Srbski

Schmidt se je na podlagi pooblastil, ki jih ima, odločil za razveljavitev spornih zakonov. Obenem je uvedel spremembe kazenskega zakonika, po katerih bodo dejanja, ki kršijo ustavno ureditev države, v prihodnje obravnavali kot kaznivo dejanje.

Če bo sodišče Dodika in Lukića spoznalo za kriva, jima grozi od šest mesecev do pet let zapora.

V zadnjih tednih se je v Republiki Srbski zvrstilo več shodov v podporo Dodiku, politični predstavniki te entitete BiH pa razmišljajo o umiku iz državnih institucij BiH, če bi Dodika zaprli.

Milorad Dodik
Novice Tožilstvo BiH vložilo obtožnico proti Dodiku
Milorad Dodik
Novice Schmidt kljub grožnjam Dodika na obisk v Republiko Srbsko
Milorad Dodik
Novice Dodik napovedal pobudo za pridružitev BiH skupini Brics
Milorad Dodik, Vladimir Putin
Novice EU se je odzvala na sporen kazenski zakonik Milorada Dodika
Ne spreglejte