Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2012,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija letalo alkohol potniki

Sreda, 14. 11. 2012, 14.34

8 let

V Rusiji želijo omejiti pitje alkohola na letalih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vsako leto ruske letalske družbe zabeležijo incidente vinjenih potnikov, kar je ministrstvo za promet spodbudilo k osnovanju predloga, po katerem bi alkohol na letalih močno omejili.

Rusko ministrstvo za promet je pred kratkim osnovalo predlog, po katerem bodo potnikom na letalih omejili pitje alkohola, hkrati pa bodo od potnikov zahtevali, da izročijo alkohol, ki so ga kupili v brezcarinskem območju na letališču. Ministrstvo je namreč pojasnilo, da so predlog osnovali zaradi nenehnih pritožb letalskega osebja, ki je poročalo o čedalje večjem številu incidentov na letalu. Za neprimerno vedenje potnikov pa naj bi bil kriv ravno alkohol.

Veliko primerov, ko so incidente povzročali vinjeni potniki Ministrstvo pa je svoj predlog potrdilo s primerom. Lansko poletje letalo, ki je letelo iz Moskve v London, ni pristalo v Veliki Britaniji, kot je bilo načrtovano, temveč se je moralo obrniti in pristati na moskovskih tleh. To je povzročila vinjena ženska, ki je motila svojega soseda, hkrati pa je po prehodu izvajala erotični ples. Samo prejšnji mesec je 22-letnik, ki je bil tudi močno vinjen, potem ko je letalo vzletelo, glasno povedal, da je na letalu bomba.

Predlog tako predvideva, da bo letalsko osebje lahko potnikom ponudilo le določeno količino alkohola, hkrati pa bo lahko osebje od potnikov zahtevalo, naj jim izročijo alkoholno pijačo, kupljeno na letališču ali na letalu, ki jo bodo po pristanku dobili nazaj.

Od leta 2009 tisoč sto letov, ki so jih zmotili vinjeni potniki Ruska družba Aeroflot je med letoma 2009 in 2012 zabeležila približno 1100 letov, na katerih je zaradi alkohola prišlo do različnih incidentov. Vendar pa potniki niso edini, ki na letalu radi posežejo po alkoholu. Leta 2004 sta namreč dve stevardesi napadli enega od potnikov, ko je ta trdil, da sta ga zastrupili. V pretep ni bil vpleten nihče drug, kljub temu pa sta stevardesi uničili kosilo nekaterim potnikom.

Preiskovalci pa so tudi ugotovili, da je bil pilot strmoglavljenega letala, na katerem je bilo 47 mrtvih, pod vplivom alkohola. Ministrstvo za promet bo predlog prepovedi alkohola na letalih posredovalo ministrstvu za gospodarstvo, po tem pa se bo o njem odločal ruski državni zbor.

Ne spreglejte