Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 10. 2011,
10.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ana Politkovska Rusija

Petek, 7. 10. 2011, 10.00

7 let, 12 mesecev

V Rusiji se spominjajo pred petimi leti ubite Politkovske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Rusiji se spominjajo pred petimi leti ubite novinarke Ane Politkovske, ki je bila zelo kritična do tedanjega ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Prav tako je razkrivala kršitve človekovih pravic na Severnem Kavkazu. Po petih letih so preiskovalci vložili nekaj novih obtožnic, še vedno pa ni znano, kdo je dejansko stal za umorom.

Sredi belega dne so jo ustrelili na stopnišču bloka, v katerem je stanovala Politkovsko so 7. oktobra 2006 sredi belega dne ustrelili na stopnišču bloka, v katerem je stanovala. Brutalna smrt v slogu naročenih umorov je usmerila svetovno pozornost na nasilje nad novinarji v Rusiji in sprožila tudi sume o vpletenosti vrha države.

Ruski preiskovalci so sporočili, da bodo vložili formalno obtožnico proti Čečenu Lom-Aliju Gajtukajevu, ki naj bi organiziral umor. Pomoči pri organizaciji umora je sicer obtožen tudi nekdanji visok predstavnik policije Dmitri Pavljučenkov, ki so ga aretirali avgusta.

Napovedali nove obtožbe proti domnevnemu strelcu Poleg tega so preiskovalci danes napovedali nove obtožbe proti domnevnemu strelcu Rustamu Mahmudovu in ostalim osumljencem.

Zaradi domnevne vpletenosti v umor Politkovske so ruske oblasti več let preiskovale Mahmudova brata Džabrajla in Ibragima ter člana ruske kriminalne policije Sergeja Hadikurbanova. Vse tri je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov na sojenju leta 2009 oprostilo, a je vrhovno sodišče oprostilno sodbo razveljavilo in odredilo novo preiskavo z istimi osumljenci.

"Vsakdo bo slej ko prej dobil, kar mu pripada" Časnik Nova Gazeta, za katerega je pisala Politkovska, je sicer pozdravil majsko prijetje Mahmudova in drugih osumljencev, a obžaloval pičel napredek pri iskanju osebe, ki je umor naročila. "Vsakdo bo slej ko prej dobil, kar mu pripada," je na naslovni strani ob peti obletnici umora zapisal časnik in še dodal, da "nočejo maščevanja, temveč izpolnitev dolžnosti".

Podporniki novinarke, vključno z opozicijsko stranko Jabloko, naj bi se kasneje danes spominu na Politkovsko poklonili s polaganjem rož na prizorišču umora v središču Moskve.

AI: Rusija novinarjev ni uspela zaščititi Mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International medtem opozorila, da se ruski novinarji in borci za človekove pravice pet let po umoru novinarke Politkovske še vedno soočajo z grožnjami, ustrahovanjem, napadi in celo umori. V poročilu z naslovom "Pretepeni, ker so spregovorili" kritizira Rusijo, ker ji ni uspelo zaščititi novinarjev in aktivistov. Ob tem poziva ruske oblasti, naj učinkovito raziščejo napade.

"Aktiviste ponižujejo, ovirajo in prezirajo" AI opozarja, da novinarje in aktiviste "ponižujejo, ovirajo in prezirajo". Izpostavljeni so tudi grožnjam, ustrahovanju, napadom in celo umorom. Organizacija obtožuje ruske oblasti, da niso zaščitile novinarjev in aktivistov. Napade na njih sicer uradno obsodijo, na institucionalni ravni pa jih tolerirajo.

AI priznava, da je bil v preiskavi umora Politkovske narejen napredek, vendar pa še vedno ni nobenega zagotovila, da bodo tisti, ki so bili vpleteni v umor novinarke, stopili pred roko pravice. Dodaja še, da morajo preiskovalci ugotoviti, ali so umor podprli ali naročili predstavniki vlade ali organov pregona.

Ne spreglejte