Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 3. 2012,
15.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

opozicija protest

Nedelja, 18. 3. 2012, 15.35

7 let, 12 mesecev

V Rusiji aretiranih več deset opozicijskih protestnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruska policija je aretirala več deset protestnikov, ki so se zbrali pred znamenitim moskovskim televizijskim stolpom Ostankino.

Proteste je sprožila oddaja ruske nacionalne televizije NTV, ki je poročala o plačani udeležbi na protestih proti Vladimirju Putinu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sramota za NTV" Pred televizijskim stolpom se je zbralo okoli 500 protestnikov, ki so vzklikali: "Sramota za NTV" in "Rusija brez Putina!" Vhod v prostore glavnega državnega televizijskega centra so medtem varovali policisti, ki so tudi aretirali več ljudi. Priče govorijo o aretacijah približno 30 protestnikov, med katerimi sta bila tudi organizatorja shoda Boris Nemcov in Sergej Udalcov.

Ruska opozicija poskuša doseči bojkot televizije NTV, ki je bila nekoč neodvisna, sedaj pa je pod nadzorom medijske enote ruskega nacionalnega naftnega giganta Gazprom. NTV je po zmagi Putina na predsedniških volitvah objavila serijo samooklicanih dokumentarnih filmov, ki prikazujejo, kako protirežimske protestnike v Rusiji financirajo zahodne države.

Zadnji film v četrtek zvečer je prikazoval ljudi, ki so sprejemali plačilo v zameno za udeležbo na manjšem protestu proti Putinu, ki je potekal to zimo v Moskvi. A nekateri demonstranti so ta konec tedna neodvisnim medijem pojasnjevali, da so se na dogovorjeni lokaciji pojavili le zato, ker so se odzvali na oglas same televizije NTV.

Nekoč do režima zelo kritično televizijsko postajo NTV prevzele ruske oblasti Ruske oblasti so nadzor nad nekoč do režima zelo kritično televizijsko postajo NTV prevzele leto zatem, ko je Vladimir Putin osvojil prvi predsedniški mandat. Takrat se je na shodu v obrambo televiziji zbralo več deset tisoč protestnikov.

Putin je na predsedniških volitvah v začetku meseca prejel 63,6 odstotka glasov in je zmagal v prvem krogu. Opozicija in neodvisni opazovalci trdijo, da so volitve zaznamovale množične prevare.

Ne spreglejte