Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2012,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kuba

Ponedeljek, 23. 7. 2012, 12.11

8 let

V prometni nesreči umrl znani kubanski oporečnik Oswaldo Paya

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kubanski oporečnik in borec za človekove pravice Oswaldo Payá je včeraj umrl v prometni nesreči blizu mesta Bayamo na vzhodu Kube.

Oswaldo Payá, eden najbolj znanih kubanskih oporečnikov, je včeraj umrl v prometni nesreči v vzhodnem delu province Granma blizu mesta Bayamo. Novico o njegovi smrti je prvi na Twitterju objavil bloger Yoani Sanchez, Payovo smrt pa je pozneje potrdil še škof province Granma Carlos Amador. O nesreči, v kateri je poleg 60-letnega Paye umrl še en kubanski oporečnik Harold Capero, ni veliko znanega. V avtomobilu, ki naj bi zapeljal s ceste in trčil v drevo, naj bi bila poleg Paye in Harolda Capere še Šved in Španec. Čeprav sta oba Kubanca zaradi poškodb umrla na kraju nesreče, sta Šved in Španec nesrečo preživela.

"Njegova smrt je tragična tako za njegovo družino kot za demokratično gibanje na Kubi," je povedal Elizardo Sanchez, vodja nezakonite, a tolerirane kubanske komisije za človekove pravice. "Veljal je za enega bolj vidnih političnih voditeljev kubanske opozicije," je še povedal Sanchez.

Za svoja dejanja je prejel nagrado Saharova

Payá je v svoji dolgoletni politični karieri poskušal doseči dialog med vsemi Kubanci, tudi tistimi, ki pripadajo vladajoči komunistični stranki, da bi skupaj stopili po poti demokracije. Leta 1998 je tako s kampanjo Varela poskušal doseči nekaj reform, vendar mu kljub 30 tisočim podpisom, ki jih je s peticijo zbral, ni uspelo, saj je Fidel Castro njegov poskus označil za ameriško spletko, ki želi spodkopati njegovo 40-letno vladanje.

Oswaldo Payá je sicer leta 2002 prejel nagrado Evropske unije za človekove pravice, ki se imenuje po znanem sovjetskem oporečniku Andreju Saharovu. Nekdanji češki predsednik Vaclav Havel ga je dvakrat predlagal za nominiranca Nobelovo nagrado za mir.

Ne spreglejte