Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
25. 7. 2018,
18.05

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

6

Natisni članek

Katar

Sreda, 25. 7. 2018, 18.05

5 let, 9 mesecev

V prekop, ki bi Katar spremenil v otok, bi odlagali jedrske odpadke

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

6

Katar | Foto Google Zemljevidi

Foto: Google Zemljevidi

Savdska Arabija nadaljuje uresničevanje načrtov za prekop, ki bi jih fizično ločil od Katarja, pišejo tamkajšnji mediji. Prekop bi polotok Katar, ki na kopnem meji na Savdsko Arabijo, spremenil v otok.

Savdska Arabija, Bahrajn, Egipt in Združeni arabski emirati (ZAE) so junija lani prekinili vse diplomatske stike s Katarjem, ki mu očitajo podporo terorizmu in preveč tesne odnose s šiitskim Iranom. Katarski letalski družbi so sosednje države prepovedale tudi uporabo svojega zračnega prostora, iz države pa izgnale Katarce. Rijad je tudi zaprl mejo s Katarjem, ki je njegova edina kopenska meja.

Meddržavno sodišče v Haagu je medtem Združenim arabskim emiratom naložilo, da morajo zaščititi pravice državljanov Katarja, potem ko so se ti pritožili zaradi ukrepov svojih sosedov.

Sodniki so odločili, da morajo ZAE dovoliti združitev družin, katerih člani so tudi Katarci, ter da morajo katarskim študentom omogočiti končanje študija v državi. Katarcem, ki so jih prizadeli ukrepi Abu Dabija, morajo dovoliti "dostop do sodišč in drugih pravosodnih organov" v državi.

Savdska Arabija naj bi že pridobila ponudbe za izgradnjo prekopa

Savdijci so medtem k oddaji ponudb pozvali pet mednarodnih podjetij, ki so specializirana za kopanje kanalov, končnega ponudnika bodo izbrali v 90 dneh, torej proti koncu septembra, je poročal tamkajšnji časnik Makkah, ki je citiral neimenovane vire, seznanjene z zadevo, poroča spletni portal Bloomberg.

Prekop naj bi bil končan v letu dni od začetka del. Poročilo o tem je prenašala tudi savdska televizija Al Arabiya. | Foto: Reuters Prekop naj bi bil končan v letu dni od začetka del. Poročilo o tem je prenašala tudi savdska televizija Al Arabiya. Foto: Reuters

Vojaški, turistični in komunalni projekt?

Aprila so mediji poročali, da bi bil kanal dolg 60 metrov, širok pa 200 metrov in bi bil izkopan vzdolž celotnega savdskega območja, ki meji na Katar. Na dolžini enega kilometra bi zgradili vojaško bazo, kanal bi bil sicer namenjen plovbi, del kanala pa bi namenili tudi načrtovanemu območju za ravnanje z jedrskimi odpadki, je poročal časnik Al Riyadh.

Projekt, ki vključuje tudi nova hotelska naselja z zasebnimi plažami, naj bi po navedbah medijev stal okoli 640 milijonov evrov, financiral pa bi ga zasebni sektor skupaj z investitorji Savdske Arabije in ZAE. Savdski vladni center za mednarodno komuniciranje se ni odzval na prošnje medijev za komentar. Vlada načrta ni nikoli potrdila.

Pojavljajo se tudi nepotrjene govorice, da naj bi Savdijci v kanal naselili morske pse.

Katar bi s kanalom od Savdske Arabije izolirali tudi geografsko

Če bodo projekt zares izvedli, bo to geografsko še bolj izoliralo Katar od Savdske Arabije, ZAE, Bahrajna in Egipta, potem ko so pretrgali trgovske in diplomatske vezi z emirati. Aprila so se odločili, da bodo zaprli tudi vse meje ter dostop v Savdsko Arabijo po morju, kopnem in zraku. Katar se je zato znašel v krizi, ki se le še poglablja.

Zavezniki državo obtožujejo podpiranja terorizma

Zavezniki so se za tako drastične ukrepe odločili, ker Katar, ki je sicer zelo bogat z rezervami nafte in plina, obtožujejo, da podpira terorizem in islamske ekstremistične skupine in se pretesno povezuje šiitskim Iranom, največjim tekmecem Savdijcev.

Ne spreglejte