Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2019,
14.15

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

3

Natisni članek

Hormuška ožina Perzijski zaliv Združeno kraljestvo Iran

Nedelja, 28. 7. 2019, 14.15

4 leta, 9 mesecev

Stopnjujejo se napetosti med Londonom in Teheranom

V Perzijski zaliv prispel britanski rušilec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

3

Hormuška ožina | "Svoboda plovbe skozi Hormuško ožino je življenjskega pomena ne samo za Združeno kraljestvo, ampak tudi za naše mednarodne partnerje in zaveznike," je izjavil britanski obrambni minister Ben Wallace ob prihodu druge britanske vojaške ladje na to območje. | Foto Wikimedia Commons

"Svoboda plovbe skozi Hormuško ožino je življenjskega pomena ne samo za Združeno kraljestvo, ampak tudi za naše mednarodne partnerje in zaveznike," je izjavil britanski obrambni minister Ben Wallace ob prihodu druge britanske vojaške ladje na to območje.

Foto: Wikimedia Commons

Rušilec Duncan je druga britanska vojaška ladja, ki bo skupaj s fregato Montrose skrbela za zaščito tankerjev in drugih ladij, ki pljujejo skozi Hormuško ožino.

"Svoboda plovbe skozi Hormuško ožino je življenjskega pomena ne samo za Združeno kraljestvo, ampak tudi za naše mednarodne partnerje in zaveznike," je ob tem izjavil britanski obrambni minister Ben Wallace.

"Evropska mornarica v Perzijskem zalivu nosi sovražno sporočilo"

Iran je danes predlog zdaj že nekdanjega britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta - ta je v začetku tedna predlagal evropsko pomorsko zaščitno misijo, ki bi tovornim ladjam zagotovila varno plovbo skozi Hormuško ožino v Perzijskem zalivu - označil za izzivalnega.

"Slišali smo, da nameravajo poslati evropsko mornarico v Perzijski zaliv, kar seveda nosi sovražno sporočilo, je izzivalno in bo povečalo napetosti," je dejal govorec iranske vlade Ali Rabiej.

Rabiej je tudi ponovil, da Iran verjame, da bi varnost v Perzijskem zalivu morale zagotavljati države v regiji. Enako stališče je že v soboto na pogovorih z omanskim zunanjim ministrom Jusufom bin Alavijem, čigar država skuša posredovati med Teheranom in Zahodom, predstavil sekretar iranskega vrhovnega varnostnega sveta, kontraadmiral Ali Šamhani.

Zdaj že nekdanji britanski zunanji minister Jeremy Hunt je v začetku tedna predlagal evropsko pomorsko zaščitno misijo, ki bi tovornim ladjam zagotovila varno plovbo skozi Hormuško ožino v Perzijskem zalivu.  | Foto: Reuters Zdaj že nekdanji britanski zunanji minister Jeremy Hunt je v začetku tedna predlagal evropsko pomorsko zaščitno misijo, ki bi tovornim ladjam zagotovila varno plovbo skozi Hormuško ožino v Perzijskem zalivu. Foto: Reuters

Niti v Evropi ni pretiranega navdušenja nad Huntovim predlogom

Britanski predlog o večnacionalni pomorski koaliciji, ki ne bi vključevala ZDA, je med evropskimi zaveznicami naletel na mlačen odziv. Francija je v četrtek sporočila, da ne želi v Perzijski zaliv poslati dodatnih vojaških zmogljivosti, da pa je pripravljena deliti informacije in usklajevati svoje trenutne zmogljivosti v zalivu.

London in Teheran sta se sredi napetosti okoli iranskega jedrskega sporazuma dvostransko sporekla zaradi zaseženih tankerjev. Najprej je Velika Britanija 4. julija v Gibraltarju ustavila iranski supertanker Grace 1, in sicer z utemeljitvijo, da je zaradi prevažanje nafte v Sirijo kršil sankcije EU.

Iran je nato dva tedna kasneje v Hormuški ožini ustavil tanker Stena Impero, ki je plul pod britansko zastavo, ker naj bi kršil pomorska pravila v Perzijskem zalivu.

Ne spreglejte