Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 2. 2024,
10.48

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Gaza Vojna v Izraelu

Sobota, 24. 2. 2024, 10.48

2 meseca

V Parizu pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Gaza | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Parizu so se v petek zbrali pogajalci, ki skušajo doseči prekinitev ognja in izpustitev preostalih talcev iz Gaze. Medtem iz palestinske enklave poročajo o okoli sto novih smrtnih žrtvah, ki so jih terjali novi izraelski napadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Parizu se mudi izraelska delegacija, ki jo vodi vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad David Barnea. Po poročajo izraelskih medijev je z njim tudi vodja notranje obveščevalne službe Šin Bet Ronen Bar.

ZDA, Egipt in Katar si prizadevajo, da bi zagotovili prekinitev ognja in izpustitev talcev. Domnevno se bo Barnea ta konec tedna z vsako pogajalsko skupino sestal ločeno.

Vir pri palestinskem islamističnem gibanju Hamas je dejal, da bi v okviru novega načrta omogočili šesttedensko prekinitev ognja ter izpustitev 200 do 300 palestinskih zapornikov v zameno za 35 do 40 talcev, ki jih zadržuje Hamas.

Nove žrtve v Gazi 

Izraelski časnik Haaretz je ob navajanju virov blizu pogajalcev poročal, da so na pogajanjih dosegli napredek in da pogovori potekajo dobro. Tako bi lahko dogovor sklenili še pred začetkom ramadana, ki se začne 10. marca, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem se v Gazi nadaljujejo spopadi. Izraelska vojska je sporočila, da so v zadnjem dnevu "med letalskimi napadi in spopadi ubili več teroristov". O silovitih spopadih med drugim poročajo iz Han Junisa in mesta Gaza.

Izrael pa naj bi danes izvedel tudi zračni napad na Rafo, ki je povzročil večjo škodo, poroča katarska televizija Al Jazeera. Napad se je zgodil na precej prometni cesti, ki vodi do tržnice. Domnevajo, da je napad terjal najmanj sedem smrtnih žrtev, številne so prepeljali v bolnišnico.

V izraelskem zračnem napadu je bil v petek uničen še dom znanega palestinskega komika Mahmuda Zuaiterja, pri čemer je umrlo najmanj 23 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih, je sporočilo zdravstveno ministrstvo v Gazi. Še več deset jih je umrlo v napadih ponoči, je ministrstvo sporočilo danes zjutraj. Skupno je vojna v Gazi terjala najmanj 29.606 smrtnih žrtev, skoraj 70.000 ljudi pa je bilo ranjenih.

Gaza
Mnenja Branko Soban: V vojni slabi ljudje postanejo še slabši
Robert Golob in Marjan Šarec
Novice Slovenija v Gazo poslala pomoč. Golob: Smo na pravi strani zgodovine #video
Ne spreglejte