Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 12. 2021,
15.15

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

aretacija Džamal Hašodži

Sreda, 8. 12. 2021, 15.15

2 leti, 4 mesece

V Parizu aretirali napačnega osumljenca za umor Hašokdžija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Džamal Hašodži | Hašokdžija, vidnega kritika savdskih oblasti, so oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu ubili pripadniki posebnih enot iz Riada. | Foto Reuters

Hašokdžija, vidnega kritika savdskih oblasti, so oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu ubili pripadniki posebnih enot iz Riada.

Foto: Reuters

Savdijec, ki so ga v torek na pariškem letališču Charles de Gaulle aretirali zaradi suma sodelovanja pri umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ni osumljenec, ki ga je iskala Turčija. Moškega so že izpustili na prostost, je danes sporočilo pariško tožilstvo.

Moškega so aretirali na podlagi mednarodnega pripornega naloga, ki so ga 5. novembra 2018 v povezavi s Hašokdžijevim umorom izdale turške pravosodne oblasti. "Vendar pa je temeljito preverjanje identitete te osebe pokazalo, da nalog ni bil razpisan zanj," je povedal tožilec Remy Heitz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moškega z imenom Halid Al Otaibi, ki je bil namenjen v Riad, so aretirali v torek na pariškem letališču Charles de Gaulle. Zanj so odredili sodno pridržanje.

Obstaja veliko Savdijcev s tem imenom 

Savdsko veleposlaništvo v Parizu je sicer že v torek zvečer sporočilo, da aretirani nima nobene povezave z umorom Hašokdžija.

Vir pri savdskih varnostnih službah je v torek potrdil, da je "pravi Halid Al Otaibi tako kot vsi drugi osumljenci v tem primeru že v zaporu v Savdski Arabiji". "Savdijcev s takšnim imenom je več sto," je povedal vir.

Preostali osumljeni so obsojeni na dvajset let zapora 

Hašokdžija, vidnega kritika savdskih oblasti, so oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu ubili pripadniki posebnih enot iz Riada. Njegovega trupla, ki naj bi bilo razkosano, niso nikoli našli.

Turško sodišče je lani začelo v odsotnosti soditi 20 osumljenim sodelovanja pri umoru. Turško tožilstvo je kasneje vložilo obtožnice še proti šestim osumljencem iz Savdske Arabije.

Septembra 2020 je savdsko sodišče razveljavilo smrtne kazni, predhodno izrečene petim ljudem, obsojenim zaradi smrti Hašokdžija, in jih namesto tega obsodilo na 20 let zapora.

Džamal
Novice V Parizu prijeli osumljenca, ki naj bi sodeloval pri umoru novinarja Hašokdžija
Ne spreglejte