Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 5. 2012,
7.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mafija

Sreda, 23. 5. 2012, 7.09

8 let

V Palermu slovesnost ob obletnici umora protimafijskega sodnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Palermu se je zbralo na tisoče mladih iz vse Italije na prireditvi ob 20. obletnici umora protimafijskega sodnika Giovannija Falconeja.

Spominske slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik republike Giorgio Napolitano in premier Mario Monti.

Monti: Vsa država se mora vključiti v boj proti mafijam Monti je v govoru pozval k boju proti "vsem mafijam". "Vsa država se mora vključiti v boj proti mafijam, nihče ne sme misliti, da mu je prizaneseno. Proti Cosa Nostri se ni mogoče boriti samo v Palermu, proti N'drangheti v Reggiu Calabrii in proti Camorri samo v Neaplju," je poudaril.

Monti je poleg tega odkril marmorno ploščo v spomin na več kot 200 žrtev mafijskih združb. Plošča stoji v Vrtu spomina - nekdanjem posestvu mafijskega šefa Micheleja Greca, ki so mu ga oblasti zasegle, danes pa je tam mestni park.

Najsilovitejši napad na predstavnike mesta dotlej Slavnega sicilijanskega lovca na mafijo Giovannija Falconeja je 23. maja 1992 umorila mafijska združba Cosa Nostra. Sodnik je bil skupaj s soprogo Francesco Morvillo in tremi telesnimi stražarji ubit v atentatu na avtocesti pri Capaciju blizu Palerma. Le dva meseca zatem, 19. julija 1992, so v podobnem napadu v Palermu ubili tudi Falconejevega najtesnejšega prijatelja in sodelavca Paola Borsellina. Mafija dotlej še ni izvedla tako silovite ofenzive na predstavnike mesta, ki so se borili proti njej.

"Simbol trdovratnega boja proti mafiji" Falcone je postal simbol trdovratnega boja proti mafiji, njegov umor in umor Borsellina pa je prinesel preobrat v odnosu prebivalstva do organiziranega kriminala. Kmalu po smrti Falconeja se je na ulicah Palerma zbralo več sto tisoč protestnikov, številni Sicilijanci so prekinili molk in javno izrazili nasprotovanje mafiji. Več poslovnežev se je uprlo plačevanju "varščine" Cosi Nostri, kar so morali nekateri med njimi plačati z življenjem.

Le malo po umoru Falconeja so na Apeninskem polotoku sprejeli tudi novo protimafijsko zakonodajo, ki je mafijskim skesancem zagotovila občutno nižje kazni v zameno za pričanje proti mafijskim šefom. Zaradi tega je tožilstvo v letih po smrti Falconeja doseglo pomembne uspele v boju proti Cosa Nostri.

Na dosmrtne zaporne kazni obsodili 29 mafijskih šefov Zaradi sodelovanja pri umoru Falconeja so na dosmrtne zaporne kazni obsodili 29 mafijskih šefov, šest mafijcev, ki so zaradi sodelovanja s pravosodnimi organi dobili le 15-letne zaporne kazni, pa je že na svobodi, kar je v Italiji sprožilo nemalo ogorčenja.

Strah pred napadi mafije je na Apeninskem polotoku še vedno zelo prisoten. Nazadnje ga je oživil sobotni bombni napad na poklicno šolo v mestu Brindisi, v katerem je bila ubita 16-letna dijakinja. Napadena šola nosi prav ime Falconejeve soproge Francesce.

Ne spreglejte