Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 11. 2013,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pakistan talibani

Sobota, 2. 11. 2013, 12.38

8 let

V Pakistanu napeto po ameriškem uboju prvega talibana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pakistanski talibani so izbrali naslednika svojega vodje Hakimula Mehsuda, ki je bil v petek ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala. Novi prvi pakistanski taliban naj bi bil Han Said Sajna.

Svet TTP je Sajno za novega vodjo izbral na srečanju na neznani lokaciji. Sajna je bil tesni pomočnik ustanovitelja in voditelja gibanja pakistanskih talibanov Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) Bajtulaha Mehsuda, ki je leta 2009 prav tako umrl v napadu brezpilotnega letala.

Nekateri pakistanski mediji medtem poročajo, da je bil za Mehsudovega naslednika izbran njegov bratranec Kari Valajata Mehsud, omenja pa se tudi Mulah Fazlulah.

Hakimula Mehsuda in štiri druge upornike, ki so bili prav tako ubiti v napadu v plemenskem okrožju Severni Vaziristan, so pokopali na različnih krajih po regiji.

Pakistan je po uboju Mehsuda iz strahu pred povračilnimi napadi razglasil visoko stopnjo pripravljenosti in povečal stopnjo varovanja v okolici letališč in drugih pomembnih prizorišč, saj so talibani v preteklosti zaradi maščevanja ob smrti svojih voditeljev ali poveljnikov izvedli povračilne napade.

Napad, v katerem je bil ubit Mehsud, se je zgodil dan pred napovedanim začetkom mirovnih pogajanj med pakistansko vlado in talibani, s katerimi naj bi končali desetletje dolg konflikt, ki je v Pakistanu terjal več kot 40 tisoč ljudi.

Pakistanski vladni minister je sporočil, da je napad brezpilotnega letala uničil možnosti mirovnih pogovorov. Napada in Mehsudove smrti sicer nista uradno potrdili niti pakistanska niti ameriška vlada. V preteklosti se je več poročil ameriških in pakistanskih obveščevalnih poročil o Mehsudovi smrti izkazalo za neresnične.

Ne spreglejte