Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2012,
9.31

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Okinava ameriška vojska mornarica posilstvo

Sreda, 17. 10. 2012, 9.31

1 leto, 1 mesec

V Okinavi dva ameriška mornarja obtožena posilstva, prebivalci zgroženi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška mornarja naj bi posilila mlado žensko, kar pa bi lahko povzročilo še večje nasprotovanje prisotnosti ameriške vojske v Okinavi, kjer do takšnih zločinov pogosto prihaja.

Japonske oblasti so aretirale dva pripadnika ameriške mornarice zaradi suma posilstva ženske v Okinavi, kar bi lahko povzročilo še večje proteste proti prisotnosti ameriške vojske na tem japonskem otoku. Christopher Browning in Skyler Dozierwalker, oba stara 23 let, naj bi po poročanju japonskih medijev popivala in nato posilila žensko, ki se je zgodaj zjutraj vračala domov. Po dogodku je žrtev, tudi v zgodnjih 20 letih, prepoznala oba mornarja.

Eden od mornarjev naj bi po poročanju japonske agencije Jiji priznal zločin, drugi pa je svojo vpletenost zanikal. Ameriške oblasti ponudile svoje sodelovanje "Ameriška vlada je zelo zaskrbljena nad zadnjimi obtožbami o kršitvah dveh posameznikov ameriške mornarice. Pripravljeni smo sodelovati z japonskimi oblastmi pri njihovi preiskavi. Obtožbe so resne, zato jim bom posvetil vso svojo pozornost," je povedal John Roos, ameriški veleposlanik na Japonskem. Pri tem pa se je oglasil tudi Pentagon: "Obrambno ministrstvo bo prevzelo vse obtožbe o kršitvah njenih pripadnikov, vsakič ko se te pojavijo. Ameriška mornarica in Japonska sta osredotočeni na sodelovanje in podporo okinavski policijski preiskavi."

Tiskovni predstavnik prefekture Okinava pa je povedal, da je domnevni zločin neodpustljiv in da je šokiral vse prebivalce Okinave.

Prebivalci Okinave niso navdušeni nad prisotnostjo ameriške vojske Incident pa se je pripetil v zelo občutljivem obdobju, saj so odnosi med ameriško vojsko, ki ima skoraj 25 tisoč pripadnikov samo v Okinavi, in prebivalci Okinave precej napeti. Prebivalci otoka namreč zamerijo Američanom, da so v ameriško oporišče Futenma namestili še 12 vojaških helikopterjev, čeprav je oporišče v najbolj naseljenem delu otoka.

Protesti, ki so se dogajali pred kratkim, so sicer osredotočeni na razvoj helikopterjev tipa Osprey, prebivalci pa so prepričani, da imajo Američani v Okinavi tudi helikopterje tipa Osprey MV-22, ki so veliko prenevarni, da bi z njimi leteli v tako naseljenem mestu. Japonske oblasti, čeprav so najprej obljubljale premestitev ameriškega oporišča z otoka, so kljub protestom prebivalcev ameriški vojski dovolile nadaljnjo namestitev v ameriški bazi Futenma, ameriška vojska pa namerava tja napotiti še 24 novih helikopterjev tega tipa.

Več takšnih incidentov, ki so jih zagrešili Američani Sicer pa ni prvič, da bi pripadniki ameriške vojske in mornarice zagrešili takšen zločin. Leta 1995 so trije pripadniki ameriške vojske ugrabili in posilili 12-letno deklico, zaradi česar se je na ulicah Okinave zbralo 85 tisoč ljudi v protestu proti nastanitvi Američanov na otoku. Japonske in ameriške oblasti so se nato dogovorile, da bo ameriška vojska nastanjena v Futenmi, vendar tudi s tem prebivalci niso bili zadovoljni. Leta 2008 se je morala takratna zunanja ministrica Condoleezza Rice opravičiti za dejanje ameriškega vojaka, ki naj bi posilil 14-letno deklico.

Ne spreglejte