Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2022,
7.21

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

Natisni članek

potniki strmoglavljenje Nepal letalo

Ponedeljek, 30. 5. 2022, 7.21

1 leto, 10 mesecev

V Nepalu našli razbitine pogrešanega letala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

letalo | Potniško letalo je bilo na 20-minutnem poletu iz turističnega mesta Pokhara v priljubljen romarski kraj Jomsom, ko je pet minut pred predvidenim pristankom izgubilo stik z nadzorom letalskega prometa. | Foto Reuters

Potniško letalo je bilo na 20-minutnem poletu iz turističnega mesta Pokhara v priljubljen romarski kraj Jomsom, ko je pet minut pred predvidenim pristankom izgubilo stik z nadzorom letalskega prometa.

Foto: Reuters

Reševalci v Nepalu so danes na severu države našli razbitine letala, ki je z 22 ljudmi na krovu izginilo v nedeljo. Da so letalo našli, je potrdila vojska, ki je na območje napotila dodatne ekipe. Doslej so na prizorišču strmoglavljenja odkrili 14 trupel.

Letalo nepalske družbe Tara Air so odkrili v okrožju Mustang na severu Nepala, na približno 4.000 metrih nadmorske višine. "Iskalne in reševalne ekipe so locirale mesto strmoglavljenja letala," je prek Twitterja sporočil tiskovni predstavnik nepalske vojske Narayan Silwal.

Fotografija, ki jo je delil, prikazuje razbitine letala, raztresene po gorskem pobočju. Na enem izmed delov je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jasno videti registrsko oznako 9N-AET.

Doslej so po podatkih pristojnih za civilno letalstvo v razbitinah našli 14 trupel, iskanje preostalih potnikov se nadaljuje. Na območje, ki je peš zelo težko dostopno, so doslej s helikopterjem uspeli dostaviti eno ekipo reševalcev, več poletov zaradi slabih vremenskih razmer še ni bilo mogočih, pojasnjujejo pristojni.

Potniško letalo je bilo na 20-minutnem poletu iz turističnega mesta Pokhara v priljubljen romarski kraj Jomsom, ko je pet minut pred predvidenim pristankom izgubilo stik z nadzorom letalskega prometa. Na krovu so bili štiri Indijci, dva Nemca in 16 Nepalcev.

Nepal, letalo izginilo
Novice Izginilo letalo z 22 ljudmi na krovu #video

Iskanje oteževala slabo vreme in teren

Iskanje izginulega letala sta oteževala slabo vreme in gorski teren. Po prekinitvi v nedeljo zvečer so operacijo nadaljevali danes zjutraj.

Nepalsko letalsko industrijo sicer že dolgo pestijo slabe varnostne razmere zaradi nezadostnega usposabljanja in vzdrževanja. Zaradi varnostnih pomislekov je vsem nepalskim letalskim družbam prepovedan vstop v zračni prostor Evropske unije. Poleg tega letenje v državi otežujejo razgiban relief in kratke pristajalne steze, ki povzročajo težave tudi izkušenim pilotom.

cessna 150
Novice Iskalna akcija na Hrvaškem: kje je letalo s štirimi potniki?
Ne spreglejte