Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2023,
9.59

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

7

Natisni članek

odpoved promet promet javni sektor stavka Nemčija

Ponedeljek, 27. 3. 2023, 9.59

1 leto

V Nemčiji zaradi stavke prometni kaos #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

7

Ob polnoči se je v celotni Nemčiji začela stavka javnega sektorja, ki je posledica dolgotrajnih sporov glede plač. Obstali so skoraj vsi vlaki, avtobusi in letala po državi. V sedmih zveznih deželah je stavka ustavila tudi javni promet.  

Dva velika sindikata sta se znašla na mrtvi točki v pogajanjih z delodajalci javnega sektorja v več prometnih sistemih, vključno z železnico, lokalnim javnim prevozom in letališkim osebjem. Sindikata sta organizirala stavko, ki sovpada z začetkom tretjega kroga pogovorov, poroča Deutsche Welle.

Frank Werneke, vodja sindikata Verdi, ki zastopa okoli 2,5 milijona zaposlenih v javnem sektorju, je govoril o največji stavki v zadnjih desetletjih.

Berlinsko letališče ostalo odprto

Stavka je prizadela vsa večja nemška mednarodna letališča razen letališča Berlin Brandenburg, zaradi stavke naj bi se približno 400 tisoč potnikov srečalo z zamudami ali odpovedmi poletov.

V največjem letalskem vozlišču, Frankfurtu, so danes odpovedani vsi dohodni in odhodni poleti, ali pa so označeni kot prestavljeni za ves dan, predvsem v primeru nekaterih poletov na dolge razdalje. Podobno stanje je že od nedelje tudi v Münchnu.

Berlinsko letališče BER je bilo edino, ki ga stavka ni prizadela. Njihove spletne table o prihodih in odhodih so bile v ponedeljek zgodaj zjutraj videti razmeroma običajne, odpovedani so bili samo domači notranji poleti.

Stavke bodo ustavile tudi komercialni in potniški promet v več večjih pristaniščih. 

Nemčija
Novice Nemčijo danes čaka dan, kot ga ni doživela že desetletja

Paralizirano tudi nemško železniško omrežje

Ustavila sta se tudi medkrajevni in regionalni železniški promet ter lokalni javni prevoz. Železniški sindikat EVG je sporočil, da se je stavki pridružilo več kot 30 tisoč železničarjev.

"Pripravljenost za stavko je zelo visoka, jeza med delavci pa velika," je danes dejal član pogajalskega odbora EVG Kristian Loroch. "Danes stavkamo, ker nam v kolektivnih pogajanjih kljub zaostrenemu finančnemu položaju številnih delavcev niso predstavili ničesar, kar bi bilo vredno resnih pogajanj."

Prejšnji teden je nacionalni železniški operater Deutsche Bahn sprejel nenavaden korak in odpovedal vse železniške storitve na dolge razdalje v državi, predvidene za ponedeljek. Operater namreč tem povezavam pogosto daje prednost, saj mnoge od njih prečkajo tudi mednarodne meje. Primerljive pretekle stavke v Nemčiji so imele zato izrazitejši vpliv na lokalne storitve.

Vhod na avtobusno parkirišče | Foto: Reuters Foto: Reuters

V sedmih zveznih deželah obstal javni prevoz 

V sedmih nemških zveznih deželah – Baden-Württemberg, Hessen, Spodnja Saška, Severno Porenje-Vestfalija, Porenje-Pfalško, Saška in Bavarska – so stavke ustavile tudi lokalni javni prevoz: avtobuse, tramvaje ali podzemne železnice. To prinaša kaotične razmere tudi na cestnem omrežju, saj mora večina dnevnih migrantov izbirati med avtomobilom in kolesom.

Šolarjem so sporočili, da lahko ostanejo doma, če nimajo druge možnosti prihoda v šolo kot z javnim prevozom. 

Začetek tretjega kroga pogajanj, oba tabora sta daleč narazen

Glavni krovni nemški sindikat Verdi in EVG ta teden čakajo pogajanja z delodajalci v javnem sektorju. 

Sindikat Verdi danes v Potsdamu začenja nov krog pogovorov skupaj s sindikatom nemške zveze javnih uslužbencev (DBB) s predstavniki zvezne vlade in občin.

"Z dnevom stavke v prometnem sektorju je treba delodajalcem znova nedvoumno pokazati, da zaposleni v celoti stojijo za našimi zahtevami," je dejal Frank Werneke iz Verdija, ki na očitke nekaterih politikov, da je obseg stavke kontraproduktiven in da bi se lahko izkazal za "breme" v pogajanjih, odgovarja: "Breme zaposlenih v srednjih dohodkovnih skupinah so predvsem ogromne podražitve elektrike, plina in živil."

EVG naj bi medtem začel pogovore z različnimi železniškimi podjetji v sredini tedna.

Kdaj je pričakovati normalizacijo prometa? 

Po navedbah Deutsche Bahn je ponovna vzpostavitev javnega prometa odvisna od poteka stavke. Posledice stavke naj bi v Nemčiji  vsekakor čutili še v torek. Po besedah Deutsche ​​Bahna lahko potniki, ki so potovanje rezervirali za ponedeljek ali torek, vozovnico uporabijo kadarkoli do 4. aprila, rezervacije sedežev pa lahko prekličejo brezplačno.

pariz
Novice Takšnega Pariza, kot je v zadnjih dneh, si ne želite doživeti
Letališče v Frankfurtu
Novice Stavka ohromila nemška letališča #video

 

Ne spreglejte