Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2024,
11.33

Osveženo pred

2 uri, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
smrtne žrtve islamisti al Šabab Somalija

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2024, 11.33

2 uri, 12 minut

V napadu na somalijski plaži ubitih najmanj 32 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
napad v Mogadišu | Moški nesejo truplo ženske, ubite v napadu skrajne islamistične skupine Al Šabab, na plažo Lido v Mogadišu.  | Foto Reuters

Moški nesejo truplo ženske, ubite v napadu skrajne islamistične skupine Al Šabab, na plažo Lido v Mogadišu.

Foto: Reuters

Samomorilski napadalec in več oboroženih borcev so v petek zvečer napadli plažo v somalijski prestolnici Mogadiš, pri čemer so ubili najmanj 32 ljudi, več kot 60 je ranjenih, je danes sporočila policija. Odgovornost za napad je že prevzela skrajna islamistična skupina Al Šabab.

V napadu je po navedbah tiskovnega predstavnika policije umrlo najmanj 32 civilistov, 63 je bilo ranjenih, nekateri med njimi huje.

Na priljubljeni plaži Lido je samomorilski napadalec v petek zvečer razstrelil eksplozivno napravo, na območje pa so vdrli oboroženi borci, so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili policisti in priče. Odgovornost za napad je prevzela skupina Al Šabab.

Eden od policistov je dejal, da so napadalci naključno streljali civiliste. Povedal je še, da so varnostne sile ubile pet napadalcev, medtem ko se je šesti razstrelil na plaži.

Somalijo z okoli 16 milijoni prebivalcev, ki leži na Afriškem rogu, že leta pretresajo teroristični napadi. Sile Afriške unije so Al Šabab leta 2011 pregnale iz prestolnice, a skrajna skupina še naprej nadzira nekatera podeželska območja države ter izvaja smrtonosne napade na civilne in vojaške tarče.

Plaža Lido je bila že večkrat tarča napadov, nazadnje lani, ko so med obleganjem enega od tamkajšnjih hotelov ubili šest civilistov.

safari hotel
Novice Pred petimi leti: v eksploziji tovornjaka bombe v Somaliji umrlo najmanj 587 ljudi
Avstrijska policija
Novice Večkrat ga je zabodel, nato pa mu odsekal glavo
Somalija
Novice V Somaliji džihadisti ubili najmanj 12 ljudi
Al Šabab
Novice V napadu na hotel v Somaliji najmanj 26 mrtvih
Ne spreglejte