Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2021,
8.22

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

4

Natisni članek

napad Irak

Torek, 16. 2. 2021, 8.22

3 leta, 2 meseca

V napadu na bazo v Iraku ranjenih več tujcev, Slovenci ravno na dopustu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

4

Irak zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

V raketnem napadu na vojaško bazo na severu Iraka je bil v ponedeljek zvečer ubit tuji civilist, ranjenih pa je bilo še pet civilistov in ameriški vojak, je sporočila mednarodna koalicija sil pod vodstvom ZDA. To je prvi napad v skoraj dveh mesecih na poslopja, ki jih uporablja zahodno vojaško ali diplomatsko osebje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je že pozval k preiskavi dogodka in obljubil posledice za tiste, ki so odgovorni za ta napad. Povedal je, da je bilo ranjenih "več ameriških pogodbenikov". Več podrobnosti pa ni pojasnil, piše STA.

Po navedbah iraških in koalicijskih virov so na bazo v Erbilu v iraškem Kurdistanu priletele vsaj tri rakete, še dve pa sta prileteli na stanovanjsko območje. Ubiti civilist po besedah tiskovnega predstavnika koalicije ni bil Iračan, vseeno pa njegove narodnosti ni želel razkriti, še poroča AFP.

V bazi v bližini tamkajšnjega letališča so nameščeni vojaki in drugo osebje mednarodne koalicije, ki sodelujejo v boju proti džihadistom Islamske države (IS). Odkar je Irak konec leta 2017 razglasil zmago proti tej skupini, se je število koalicijskih vojakov v celotnem Iraku zmanjšalo na skupno okoli 3500. Od tega pa je 2500 Američanov. Večina jih je nameščenih prav v Erbilu.

Slovenski vojaki na dopustu v Sloveniji

V tej bazi so nameščeni tudi trije pripadniki Slovenske vojske, ki sodelujejo v omenjeni operaciji urjenja iraških sil za boj proti IS. Trenutno pa so na dopustu v Sloveniji, je za STA pojasnil tiskovni predstavnik SV Marjan Sirk.

Odgovornost za napad je prevzela manj znana skupina Avlija al dam oziroma v prevodu Varuhi krvi, še navaja AFP. V zadnjih letih se sicer pojavlja veliko podobnih skupin, ki prevzemajo odgovornost za tovrstne napade, a po mnenju ameriških in iraških obveščevalcev naj bi bile del proiranskih milic, ki se borijo v Iraku.

Baza v Erbilu je sicer po poročanju AFP redko tarča napadov. So pa nanjo januarja lani priletele iranske rakete, kar je bilo maščevanje za ameriško likvidacijo vplivnega generala Kasama Solejmanija na bagdadskem letališču, še piše STA.

Ne spreglejte